SoftBank и Саудитска Арабия набраха 93 милиарда долара за технологичния фонд Vision

21 май 2017 - 11:12 |   Прочетена (5249) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Инвестиционна група, която включва японската SoftBank и държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, обяви вчера, че си е осигурила 93 милиарда долара капитал, който ще бъде инвестиран в технологичния сектор и гарантира, че фондът ще е най-големият в историята в сектора.

Освен SoftBank и саудитския държавен фонд, инвеститори във фонда Softbank Vision са Mubadala Investment Company от ОАЕ, Apple, Foxconn Technology Group, Qualcomm и Sharp.

В изявление на изпълнителния директор на Softbank Масайоши Сон, се казва, че фондът, който се надява до ноември да си гарантира предвидения капитал от 100 милиарда долара, „ще помага да се изграждат и разрастват бизнеси, които създават основополагащите платформи за новата вълна на Информационната революция“.

Softbank инвестира 28 милиарда долара във фонда, над 8 милиарда от които ще дойдат под формата на апорт на дела й в микропроцесорната компания ARM Holdings.

Обемът на инвестицията на саудитския фонд не се разкрива, но Рияд определя Vision Fund като основен свой инструмент за инвестиции в технологичния сектор.

Vision Fund възнамерява да инвестира както в миноритарни, така и в мажоритарни дялове, както в публични, така и в частни компании. Това биха били както компании, развиващи нови технологии, така и технологични гиганти, изискващи „значително финансиране за растежа си“.

Сон, чиято компания е най-големият световен инвеститор в технологичния сектор, заяви, че: „Технологиите имат потенциала да отговорят на най-големите предизвикателства и рискове, пред които човечеството е изправено днес. Бизнесите, които работят по решаването на тези проблеми, ще се нуждаят от търпелив дългосрочен капитал и визионерско стратегическо инвестиционно партньорство, с ресурси, които да отгледат техния бизнес“.

Малко след избирането си, президентът Доналд Тръмп заяви след срещата си със Сон, че бизнесменът е ангажиран с инвестиции за над 50 милиарда долара в САЩ, с цел да създаде 50 000 работни места. Агенция Dow Jones коментира, че средствата ще бъдат инвестирани именно през новия фонд.

Ясир Ал-Румаян, управителен директор на саудитския иневстиционен фонд, заяви: „Градим портфолио, което е диверсифицирано в много класове активи, сектори и географски региони и очакваме Vision Fund да действа като платформа за достъп до вълнуващи, нови възможности в технологичния сектор“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »