Приходите на БТВ през 2016 се свиват

11 февруари 2017 - 10:17 |   Прочетена (7948) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Приходите на "БТВ медиа груп" за 2016 г. отчитат лек спад в сравнение с 2015 г., става ясно от официалния годишен отчет на собственика на групата Central European Media Enterprises (CME), в която най-големият акционер е американският медиен конгломерат Time Warner.

За периода септември – декември на миналата година обаче българското подразделение на СМЕ отбелязва увеличение в приходите спрямо същия период през 2015 г. В потрфолиото на "БТВ медиа груп"влизат телевизионните канали bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и сайтът Ring.bg.

 

В отчета се отбелязва, че приходите на компанията в България за миналата година се равняват на 72.6 млн. долара, което е спад от 0.6% в сравнение с 2015 г. Оперативната печалба преди обезценки и амортизации (OIBDA) на "БТВ медиа груп" се е свила с 20.9% на годишна база. Така ако през 2015 г. печалбата е била близо 15.5 млн. долара, то през 2016 г. тя е спаднала на 12.2 млн. долара. "Приходите ни от телевизионна реклама бележат лек спад в сравнение с 2015 г., тъй като сериозната конкуренция за пазарен дял създаде ситуация, в която наблюдавахме негативна ценова тенденция, съпроводена с инфлация на продадените рейтинг точки", коментират пред бизнес изданието "Капитал" от bTV.

 

Според компанията "телевизионният рекламен пазар запазва нивата си от предишната година [2016 г. спрямо 2015 г.], независимо от увеличения обем продадени рейтинг точки, поради факта, че силната конкуренция за пазарен дял продължи негативно да влияе на средните пазарни цени".

Българската медийна група отчита лек ръст в приходите и двойно по-ниска печалба през последното тримесечие на 2016 г. За септември – декември приходите на "БТВ медиа груп" са в размер на 22.5 млн. долара, което е с 1.5% повече в сравнение със същия период 2015 г. Що се отнася до реализираната печалба от групата отчетът показва, че през последните три месеца на миналата година тя се е свила с 53.3%, достигайки около 3.3 млн. долара.

 

Годишният отчет на СМЕ е съпътстван с видео-конферентен разговор, по време на който мениджъри и финансови анализатори коментират резултатите на компанията за изминалата 2016 г. В рамките на това обсъждане, ръководителят връзки с инвеститорите в CME Марк Кобал обяснява, че разходите на компанията се увеличават, което основно се дължи на "лош дълг отписан през четвъртото тримесечие на 2016 г. заради една агенция [на българския пазар], поради което дружеството е взело решение да прекрати сътрудничеството си с нея и да започне да работи директно с клиентите си на рекламния пазар, без да използва посредничеството на въпросната агенция. Много вероятно Кобал има предвид прекратяване на договорните отношения между медиа шопа "Пиеро 97" и "БТВ Медиа Груп", което повече от месец се коментира от играчите на на българския пазар.

 

Ако стъпим на числата в годишния финансов отчет на СМЕ, простата сметка показва, че разходите на дружеството през 2016 г. са се увеличили с близо 4 млн. долара в сравнение с 2015 г. или близо 7.5 млн. лв. А на базата на твърдението, коя е основната причина за повишаване на разходите, можем да приемем, че задължението е на медиа агенцията "Пиеро 97", за което на българския пазар се говори от близо месец, а играчите в сектора твърдят, че става дума за сума от близо 6 млн. лв., което в светлината на годишния финансов отчет на СМЕ за 2016, звучи основателно.

 

Печалбата през септември – декември година по-рано (2015 г.) се е равнявала на малко повече от 7 млн. долара. "Средният дневен аудиторен дял на bTV Media Group през 2016 г. беше 39.6%, по данни на единствената преминала независим одит агенция за измерване на телевизионна гледаемост GARB. Същевременно увеличихме преднината си спрямо конкурентната телевизионна група като разликата за годината е 14.7 пункта", обясняват от bTV.

 

В края на 2016 година настъпиха промени в мениджмънта на българската медийна група.

Флориан Скала зае поста на главен изпълнителен директор, сменяйки Павел Станчев, който управлява компанията в продължение на три години. Като главен изпълнителен директор Скала ръководи екипа на телевизията. Новият мениджър има опит в Markiza Slovakia (CME) като директор "Продажби", а преди това в IP Austria (RTL Group). Скала има повече от 13 години телевизионен опит.


От екипа на медията коментират, че през 2017 г. ще се фокусират върху запазването на лидерската си позиция по гледаемост и увеличаване на пазарния си дял на телевизионна реклама. "Подготвяме един от най-атрактивните програмни сезони през пролетта. Зрителите на bTV ще имат възможността да се насладят на богатата ни програмна схема, в която влизат най-гледаните популярни шоу програми и световни медийни брандове като "Гласът на България", MasterChef, "Смени жената", предстои да представим и още нововъведения", добавят те.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »