Xiaomi ще гони приходи от 100 милиарда юана през 2017

13 януари 2017 - 09:15 |   Прочетена (5559) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Xiaomi отчете твърде бърз растеж през последните години, което доведе до предизвикателства пред бизнес модела на компанията, коментира изпълнителният директор на производителя на смартфони, наричан “китайският Apple". Дружеството се стреми да достигне приходи от 100 милиарда юана (14.5 милиарда долара) през тази година.

Технологичната компания, оценявана на 45 милиарда долара, бе преди време любимец на смартфон общността, благодарение на трицифрения ръст на приходите си и факта, че появила се почти от нищото компания изведнъж се оказа конкурент на имена като Samsung и Apple. Но в последните две години компанията изпитва проблеми и се опитва да диверсифицира дейността си в други насоки.

“2016 бе година, в която се опитахме да вземем глътка въздух и да забавим светкавичния темп на растеж, за да направим важни корекции на нашия бизнес, които ще ни позволят да растем.” - коментира изпълнителният директор Леи Цзун, в писмо до служителите на компанията от вчера.

Той определя годината като изключителна и посочва постиженията на близо седемгодишната компания:

  • Xiaomi направиха иновация, с хардуера на флагманския си смартфон Mi 5 и са подали заявки за 16 000 патента по света.

  • Компанията стартира 54 магазина Mi Home, три от които минаха брутни приходи от продажби от 100 милиона юана. Компанията сочи, че се стреми да отвори още 200 магазина Mi Home през 2017 и общо 1000 през идните три години.

  • Индийският бизнес на Xiaomi мина приходи от 1 милиард долара за първи път.

  • Сред останалите й продукти са смарт телевизор и “умни рутери”. Този бизнес на компанията вече отчита приходи от 15 милиарда юана.

  • Xiaomi отчете удвояване на приходите от бизнеса с интернет услуги.

Xiaomi стартираха като производител на смартфони и бързо станаха голям играч. Но също толкова бързо компанията започна да отстъпва място пред дребни играчи. Xiaomi вероятно са продали около 62 милиона смартфона през 2016, при 72 милиона продажби година по-рано. Делът на компанията на световния пазар на смартфони падна от 5 на 4%.

В Китай, който има 90-процентов дял от продажбите на компанията, Xiaomi бе изпреварена от Oppo, Vivo и Huawei, които предпочитат физическите пред онлайн продажбите.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »