Кои са страните с най-много зловредни ботове?

05 октомври 2016 - 10:38 |   Прочетена (4029) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Извършват ли се с вашия компютър кибер престъпления? Нов анализ показва кои са страните в Европа, Близкия Изток и Африка, в които има най-много свързани с интернет устройства, заразени със зловредни “ботове”, които позволяват на престъпниците да ги използват като част от координирани кибер-атаки.

Анализът, оповестен от Norton, които са част от компанията за онлайн сигурност Symantec, установява, че най-голям брой инфектирани с подобни ботове компютри в региона има в Турция, където се намират цели 18.5% от ботовете във въпросните три географски района.

Великобритания е седма, с доста по-ниска “гъстота”, при 1 бот на 4573 интернет потребителя в страната.

След като веднъж устройство, като настолен компютър, лаптоп или смартфон, бъде заразено, то може да бъде ползвано дистанционно от престъпниците, като част от “бот мрежа”, включваща понякога стотици, а дори и хиляди устройства, с които могат да се извършват престъпления, като DOS-атаки. Собствениците на устройствата може дори да не подозират, че те се използват за подобни цели.

“Това къде се намира ботът не е определящо за местожителството на киберпрестъпника, който го ползва. Бот мрежите са глобални по своя характер и устройство в Европа може да бъде използвано за атака в Азия, бивайки контролирано от престъпници в Северна Америка. Ако имаше по-добър обхват на Антарктида, сигурно и оттам щеше да има атаки” - коментира Пол Ууд, директор на аналитичния тим за киберпрестъпленията в Symantec.

Киберпрестъпниците най-често се насочват към устройства, които нямат защита и са лесни заразими, казва Ник Шоу, вицепрезидент и генерален директор за Европа, Близкия Изток и Африка в Norton.

“От лаптопи и мобилни телефони, до фитнес тракери, умни телевизори и бебе-монитори, всички свързани с интернет устройства са потенциална цел, но онези с пароли по подразбиране, рядко обновяване и лоши защитни протоколи са първите, които биват атакувани, казва той.

 

Топ 10 на страните с най-много ботове са:

 

1. Турция

2. Италия

3. Унгария

4. Германия

5. Франция

6. Испания

7. Обединеното кралство

8. Полша

9. Русия

10. Израел

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »