Google оказва финансова подкрепа на европейски новинарски издания

28 април 2015 - 16:28 |   Прочетена (1190) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Американската технологична компания Google ("Гугъл") обеща да осигури 150 милиона евро на европейски новинарски издания и насочени към журналистиката компании през следващите три години, съобщи "Би Би Си".

Средствата ще се използват за подкрепа на усилията на компаниите да печелят от собственото си онлайн съдържание.

"Файнeншъл таймс", "Гардиън", испанският "Ел Паис" и германският "Ди Цайт" са сред организациите, които подкрепят инициативата. Някои медийни групи, които винаги са критикували Google , не участваха.

Изданията, принадлежащи на "News Corp" на Рупърт Мърдок, както и тези към германската група "Аксел Шпрингер", са сред тези, които отсъстват от списъка на "учредителните партньори". Google все пак заяви, че те могат да се присъединят на по-късен етап.

Американската компания вече се съгласи да създаде подобен фонд в подкрепа на френските медии през 2013 г., за да разреши спор за правото да показва заглавия и текст за своето приложение "Google News", подбрани от техните сайтове.

В допълнение към своя иновационен фонд, Google също обеща да работи с европейските издатели, за да обсъдят начините за увеличаване на приходите чрез използването на обяви и приложения.

Освен това технологичният гигант смята да спонсорира изследване, с цел да се разбере как хората усвояват по-лесно информацията и къде търсят новини.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »