Google ще разтърси мобилното търсене с поредната промяна в алгоритъма си

20 април 2015 - 12:32 |   Прочетена (762) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Google ще промени през тази седмица начина, по който търсачката му препоръчва уебсайтове на мобилни устройства, в промяна на алгоритъма, която вероятно ще „накаже” много сайтове, включително тези на Microsoft и ЕС, пише „Файненшъл таймс”.

Най-популярната световна търсачка ще започне промяната на тайната си формула за класирането на сайтовете във вторник, като ще фаворизира тези, които са удобни за мобилно ползване, като респективно ще понижи рейтинга на тези, които не отговарят на тези критерии.

Експерти по оптимизиране на търсачките (SEO) описват промяната като  “Mobilegeddon”, прогнозирайки, че компаниите, които не са се подготвили за промяната, ще преживеят сериозен удар.

По ирония, ЕС, чийто антитръстов шеф обвини Google миналата седмица в монопол в онлайн търсенето, е една от организациите, чийто сайт ще бъде негативно засегнат от промените.

Онлайн тест, който Google позволява, показва, че сайтът на ЕС Europa не е „удобен за ползване на мобилните приложения”. Той съдържа текстове, които са с твърде дребен шрифт за четене, връзки, които са твърде близко една до друга и съдържание, което е по-широко от екрана.

„Тези, които нямат оптимизиран за мобилни устройства сайт, вероятно няма да могат да излизат на първа страница при търсене, а конкуренти, които имат, ще заемат мястото им” – прогнозира Габрио Линари от The Search Agency UK.

Той добавя, че хората рядко гледат отвъд първата страница при търсене в Google.

Според анализ на агенцията за мобилен маркетинг Somo, много от най-големите световни компании ще бъдат засегнати от промяната. Сред тях са модният гигант Versace, технологични сайтове, като този на Windows Phone, и компании за финансови услуги, като Legal and General.

Промяната в алгоритъма няма за засегне търсенето на таблети и настолни компютри. Но предвид това, че мобилното търсене вече заема 50% от цялото търсене в Google, компаниите ще усетят промяната.

Ако сте неподготвени за промяната в алгоритъма на Google, тя може да ви струва скъпо. Когато Google излезе миналата година с Panda 4.0, тя засегна финансово много големи имена в бизнеса, включително такива като eBay, които изгубиха доста челни позиции в търсенията.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »