ЕК обвини Google в злоупотреба с монополно положение

15 април 2015 - 14:16 |   Прочетена (727) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейската комисия изпрати изложение на възраженията до "Гугъл", в което твърди, че американската компания е злоупотребила със своето господстващо положение в Европейското икономическо пространство на пазарите за услуги за търсене в интернет.

При показването на резултатите "Гугъл" систематично предоставя несправедливо предимство на своята собствена услуга за сравнително пазаруване в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Това възпрепятства конкуренцията и вреди на потребителите.

Еврокомисарят по конкурентоспособността Маргрете Вестагер заяви в Брюксел:

„Нашата предварителна оценка в изложението на възраженията е, че в общите резултати при търсене в интернет, "Гугъл" изкуствено дава предимство на своята собствена услуга за сравнително пазаруване и това представлява злоупотреба”.

Вестегер допълни, че е подходила справедливо при разглеждането на случая:

„Ще разгледам въпроса за притесненията относно практиките на "Гугъл", който могат да бъдат разгледани от конкурентното право на ЕС, по справедлив и обективен начин въз основа на доказателствата и в съответствие с нашето законодателство. Целта е фундаментална и тя е заложена в ценностите ни в защита на потребителите и иновациите”.

Еврокомисарят посочи още, че е дадено началото на официално антитръстово разследване срещу поведението на "Гугъл" в операционните системи "Андроид", приложенията и услугите, предназначени за мобилни устройства.

„Смартфоните, таблетите и подобни устройства играят все по-важна роля в ежедневието на много хора и бих искала да направя необходимото пазарите в тази област да могат да се развиват без антиконкурентни ограничения, налагани от което и да е дружество”.

Ако злоупотребата бъде доказана, "Гугъл" е заплашена да получи санкция от 6 милиарда щатски долара. Компанията разполага със срок от 10 седмици да отговори на изложението.

Европейската комисия разследва практиките на "Гугъл" от 2010 г., след като конкуренти като "Майкрософт" се оплакаха от доминиращата позиция на компанията на пазара на интернет търсенето.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »