Google и Johnson & Johnson навлизат в сектора на хирургическите роботи

27 март 2015 - 18:32 |   Прочетена (760) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Google Inc обединява усилия с Johnson & Johnson за разработката на асистирана от робот хирургическа програма, придвижвайки се в едно от най-перспективните полета на медицината, като част от опитите си за по-мащабно присъствие в здравния сектор.

Компаниите ще проучват начини за добавяне на модерни образни методи и сензори към хирургически апарати, подпомагайки лекарите при операциите. Партньорството се реализира чрез подразделението на Google X labs, отделът за проучвания в Google, който финансираше проекти като самоуправляващите се автомобили.

„Опитваме се да изследваме как „умният” софтуер може да помогне на хирурзите, с информацията от която се нуждаят в точния момент от операциите”, казва Анди Конрад, директор на екипа. Финансовите условия по сделката не се съобщават.

„Това сътрудничество с Google е още една важна стъпка по постигане на целта ни в хирургията”, казва Гари Прудън, президент на хирургическото подразделение на J&J.

Популярността на хирургическите роботи нараства, а пактът с Google ще даде на J&J,  които са най-големият световен производител на здравни продукти, по-солидна база в конкуренцията с компании като Intuitive Surgical Inc., които са водещи в сектора.

Въпреки това, подобни процедури не са безрискови. Оплакване от 2013 на Медицинския борд на Колорадо сочеше, че пациенти са претърпели контузии или усложнения от хирургически роботи, включително разкъсани артерии.

Intuitive съобщиха наскоро, че процедурите са нараснали с 9% през 2014 и очакват ръст от 7 до 10% през тази година.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »