Съоснователите на Google ще продадат акции за 4.4 милиарда долара

14 февруари 2015 - 15:38 |   Прочетена (773) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин обявиха планове за продажбата на акции на настояща стойност от 4.4 милиарда долара през идните две години, в ход който означава, че в бъдеще ще имат слаба възможност за продажба на още акции, ако не искат да загубят общия си контрол над компанията, пише „Файненшъл таймс”.

Плановете за продажбата, разкрити в регулаторно заявление, означават, че те ще останат с половината от бройката акции, които имаха, когато изкараха Google на борсата през 2004. Делът, който ще им остане след продажбата ще е на стойност от общо 45 милиарда долара.

Брин и Пейдж контролират интернет гиганта чрез специален клас акции, който им дава право на 54.6% от правата за глас в общите събрания, въпреки че въпросните акции съставляват едва 13.1% от капитала.

След настоящата продажба, контролът им ще падне до 52% от акциите с право на глас.

Компанията емитира нов клас акции, без право на глас, миналата година, в опит да защити дългосрочния контрол на създателите й. Очакваше се с приходите от продажбата им да се финансират придобивания и обезщетения за служителите, без да се накърни контрола на създателите на дружеството.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »