Apple иска да превърне iPhone в хъб за здравни данни

03 юни 2014 - 10:06 |   Прочетена (545) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Apple иска да превърне iPhone в център за здравна информация на потребителите, със серия от приложения, с подготовката на старта на устройството си iWatch.

Нова платформа, наречена HealthKit бе централната от серията от нови характеристики на iOS 8, новата версия на операционната систима за iPhone и iPad и в Mac OS X, десктоп софтуерът на компанията, който става все по-свързан с iOS. Компанията показа нововъведенията по време на конференцията Worldwide Developers в Сан Франциско.

Едновременното обновление на инструментите на Apple за разработчици се прицели в Google и тяхната платформа Android, във време когато двата лидера в индустрията се борят за това да притежават най-добрите приложения и за лоялността на тези, които ги създават.

Новите предложения на Apple включваха цял нов програмен език, Swift; способността да се пишат приложения, които се включват към клавиатурата на iPhone, сензорите за отпечатъци TouchID и други ключови елементи на iOS; и CloudKit, комплект от уеб услуги, които ще се изправят като директни конкуренти на тези на Google, Amazon и Microsoft.

Компанията показа и нова платформа за контролирането на умни домашни устройства, като електрически крушки, врати и термостати, наречена HomeKit, както и нови характеристики на приложението iMessage, с което ще се конкурират услуги като Snapchat и WhatsApp Messenger.

Подчертавайки интегрирането и задълбочаването на опита между устройствата iOS и Mac изпълнителният директор Тим Кук нарече обновленията „най-голямото продуктово представяне от стартирането на App Store” през 2008.

Ново приложение на Apple наречено Health ще осигури централно хранилище за данни от ред други приложения, направени от независими разработчици, от дейности следени от ръчно носени устройства, като Fitbit и Jawbone свързани с теглото, пулса и кръвното налягане.

HealthKit ще осигури централната система за споделянето на тази информация между останалите приложения, така че приложението за бягане на Nike, например, да може да вземе автоматично данни за теглото ви.

Apple се стреми да се постави в центъра на нарастващата общност от разработчици на фитнес приложения, доставчици на здравни услуги и производители на преносими устройства.

Конкуренцията на пазара на устройства за следене на здравето нараства и устройства както на утвърдени компании като Jawbone и Fitbit, така и на стартиращи, като MyFitnessPal и Scanadu се опитват да се възползват от разширяващия се капацитет на смартфоните, за да следят фитнеса, хранителния режим и други персонални детайли.

Според Rock Health, фонд, специализиран в разработването на здравна електроника, през миналата година са инвестирани рекордните 2 милиарда долара в подобни компании, което е ръст от 39% на годишна база.

Големият проблем се оказва това, че дори големи компании не успяват да открият точният продукт, който да спечели широката публика. По-рано тази година стана ясно, че Nike планира да прекрати прозиводството на устройството си FuelBand, заради слабите му продажби.

Някои анализатори поставят под съмнение успешността на HealthKit, особено предвид нарастващите опасения за защитата на личните данни.

„Съхраняването на данни за здравето в облака идва не без регулаторни проблеми”, коментира Ян Доусън, технологичен анализатор на Jackdaw Research. “Стои големият нерешен въпрос къде се съхраняват данните и как ще са достъпни за други устройства”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »