Инвеститорът – активист Дан Лоуб купи дял в BlackBerry

17 февруари 2014 - 09:51 |   Прочетена (650) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Хедж фонд мениджърът – активист Дениъл Лоуб купи дял в BlackBerry, опитващият се да се съвземе производител на смартфони, в ход който го връща отново „в орбитата” на Прем Уатса, канадският инвестиционен гуру, който го съди преди осем години.

Fairfax Financial на Уатса е най-големият акционер в BlackBerry и оглавяваше рефинансирането на компанията миналата година, след като не можа да намери партньори за опита за директно придобиване.

Регулаторно заявление от петък разкри, че Third Point на Лоуб е натрупал позиция от 1.9% в канадската компания, което го поставя в топ 10 на акционерите. Fairfax има 10.5%.

Позицията, на стойност 92.5 милиона долара е малка, в сравнение с останалите инвестиции на Third Point, сред които са дялове в Dow Chemical, Sotheby’s и Sony, където Лоуб агитира за стратегически промени.

Фондът, също така, традиционно оповестява за откриването на т.нар. „активистки позиции” в писма до акционерите си или в публични писма до мениджмънта на компаниите, което означава, че вероятно Лоуб няма да се опитва да оказва незабавен натиск над BlackBerry.

В разкриването на дела, обаче, има известна пикантност, заради историята между Third Point и Fairfax и в частност на двамата мъже зад тях.

Когато няколко хедж фонда заеха къси позиции срещу акциите на Fairfax в средата на миналото десетилетие, Уатса ги обвини в „мръсни трикове” и заведе дела срещу Third Point, SAC Capital и Kynikos Associates на Джим Чанос.

Съдебната битка извади на бял свят доста крайни като изказвания имейли, изпратени по онова време от Лоуб, насочени срещу Fairfax.

Third Point отхвърли обвиненията на Fairfax, а съдът в Ню Джърси прекрати делото срещу компанията през 2011.

Инвестицията на Уатса в BlackBerry е рядък удар по човека, известен като „канадския Уорън Бъфет” заради скромния си нрав и споделянето на инвестиционния си опит.

Той инвестира 880 милиона долара в компанията, очаквайки приходите и печалбата й да се възстановят, но тя продължи да губи дял от  Apple и телефоните, базирани на Android.

Миналия месец новият изпълнителен директор на компанията, Джон Чен, заяви, че до края на годината BlackBerry ще има положителни парични потоци, а до средата на 2016 ще излезе на печалба. Акцията отчита ръст от 21% от средата на януари.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »