SoftBank и GungHo дават 1.5 милиарда долара за финландски производител на игри

15 октомври 2013 - 15:13 |   Прочетена (680) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

SoftBank и GungHo Online Entertainment купуват 51% от Supercell за 1.5 милиарда долара, в поредно доказателство за главозамайващия възход на финландската компания за мобилни игри.

Supercell има само две игри - Clash of Clans и Hay Day, но двете оглавяват класациите по света на най-играните мобилни игри в iPhone и iPad, което донесе на компанията оперативна печалба от 106 милиона долара, при приходи от 179 милиона долара само за първото тримесечие.

Финландската компания е основният поддръжник на т.нар. фриймиум игри, които са безплатни за игра, но карат потребителите да плащат пари за ускоряване на действието.

Създадената през 2010 Supercell запазва фокуса си изцяло върху тези си две игри – и двете стартирали през 2012, като едва наскоро излезе и с Clash of Clans за устройства, работещи на операционната система на Google – Android.

„Новото партньорство ще ускори целта на Supercell да е първата наистина глобална компания за игри и ни дава време да постигнем това“, казва изпълнителният директор Илка Паананен.

Сделката оценява финландското дружество на 3 милиарда долара и подчертава статуса му на една от най-апетитните компании в сектора на мобилните приложения. Supercell и до момента си сътрудничеше с GungHo, японската компания, която прави Puzzle & Dragons.

Supercell обаче срещна проблеми да доминира на азиатския пазар, по начина по който успя в САЩ и Европа, особено предвид факта, че е основно фокусирана върху устройствата на Apple, които не са така доминантни в Азия, както са тези работещи на Android, които владеят пазарите в Китай и Южна Корея.

„Искаме да изградим компания, която след 30 години хората по света ще гледат и ще говорят за страхотните игри, които е създала и на начина по който е повлияла на живота на хората. По този начин аз, лично, се чувствам по отношение на Nintendo“, казва Паананен.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »