Прем Уатса гради консорциум за спасяването на BlackBerry

14 август 2013 - 11:26 |   Прочетена (2385) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Подкрепата на канадските банки и пенсионни фондове ще е от решаващо значение за спасителния план за BlackBerry, предприет от Прем Уатса от  Fairfax Financial, най-големият акционер в канадския производител на смартфони, смятат анализатори, цитирани от „Файненшъл таймс“.

Уатса, чиято инвестиционна фирма, базирана в Торонто, притежава 9.9% от BlackBerry, се опитва да създаде консорциум за изкупуването на компанията, в който да влизат канадски банки и пенсионни фондове, които заедно в момента също имат дялове в компанията, от около 17%.

Уатса, дългогодишен почитател на т.нар. „инвестиране в стойност“, описван като канадският Уорън Бъфет, се оттегли от борда на BlackBerry в понеделник, когато компанията създаде специален комитет, който да проучи опциите пред бъдещето на дружеството, в т.ч. съвместни предприятия, партньорства или директна продажба.

Уатса мотивира решението си с потенциален конфликт на интереси, но подчерта, че няма намерение да продава акциите си в BlackBerry.

„Смятаме, че оставката на Прем Уатса от борда подкрепя тезата за вероятно LBO (изкупуване със заемни капитали)“ – коментира Питър Мисек от Jefferies. “Смятаме, че Fairfax, заедно с пенсионните фондове и банките, обмислят да изкупят и делистват BlackBerry.”

Спекулациите за „канадско спасяване“ на базираната в Онтарио компания, която стана водещата технологична група в страната, след фалита на Nortel Networks през януари 2009, бе подсилена в последните години от коментари на няколко директори в канадски пенсионни фондове.

Марк Уилямсън, който е изпълнителен директор на Canada Pension Plan Investment Board, която управлява втория по големина пенсионен фонд на страната, коментира пред Блумбърг в петък, че би обмислил инвестиция в BlackBerry, ако компанията реши да стане частна.

Подобни коментари направиха и директори в други водещи пенсионни фондове.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »