Samsung отчете поредна рекордна печалба

26 април 2013 - 09:59 |   Прочетена (616) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Samsung Electronics обяви рекордна печалба за първото тримесечие, която бе по-висока и от прогнозите на анализаторите, благодарение на бума в търсенето на смартфони Galaxy, който помага да се неутрализира слабото търсене на телевизори.

Нетната печалба нараства до 7.15 трилиона вона (6.4 милиарда долара), за тримесечието приключило на 31 март, от 5.05 трилиона вона преди година, съобщи базираната в Сувон, Южна Корея компания.

Средната прогноза на 36 анализатори, анкетирани от Блумбърг, бе за печалба от 6.73 трилиона вона.

Продажбите нарастват до 52.9 трилиона вона, от 45.3 трилиона преди година.

Търсенето на смартфоните на Samsung, както и на по-евтините модели, предимно насочени за развиващите се пазари, помага за доминацията на компанията на 358-милиардадоларовият глобален пазар на мобилни телефони.

Продажбите, които са на двойно по-високи нива от тези при конкурента Apple и неговия iPhone водят до трайни ръстове на телекомуникационното подразделение, основният „двигател“ за печалбата на Samsung, но компанията предупреждава за ожесточаване на конкуренцията тази година.

„Samsung ще постигне дори по-силни резултати в идните тримесечия, което ме кара да смятам, че печалбата за годината ще е по-висока от тази на Apple,” – казва Хьо Пил Сьок, изпълнителен директор на Midas International Asset Management – „Средната продажна цена на смартфоните може да падне леко, след като основните конкуренти изкарат по-евтини модели“, прогнозира той.

Apple отчете тази седмица първия си спад в печалбата от десетилетие. Нетната печалба на базираната в Купертино, Калифорния компания падна с 18%, до 9.55 милиарда долара.

Акциите на Samsung, най-големият световен производител на мобилни телефони, падат към обяд в Сеул с 0.6%, което ограничава ръста в цената им за последната година до 11%.

Инвеститорите може би няма да купуват днес, въпреки добрата новина, тъй като компанията вече обяви резултатите предварително, на 5 април, така че новината е „изконсумирана“, казва Хьо.

Оперативната печалба на компанията нараства до 8.78 трилиона вона, при 5.69 трилиона преди година. Цифрата е в унисон с предварителната индикация на компанията, за оперативна печалба от 8.7 трилиона вона.

Капиталовите разходи на Samsung за 2013 може да са подобни на тези от миналата година, от 22.8 трилиона вона. Това е повече от пазарната капитализация на основни конкуренти като Sony Corp., Panasonic Corp. или LG Electronics Inc.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »