Samsung купува дял от Sharp

06 март 2013 - 12:44 |   Прочетена (598) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Samsung Electronics се договори за покупката на дял в изпитващия затруднения японски производител на телевизори Sharp, в сделка, която е първата в сектора на потребителската електроника между корейска и японска фирма, предаде Файненшъл таймс.

Samsung, най-големият световен производител на LCD-екрани, по обем на производството, ще инвестира 10.4 милиарда йени (107 милиона долара), за да купи 3-процентов дял в Sharp, съобщи корейската компания днес.

Това ще направи Samsung един от водещите акционери в японската група, която е конкурент на LCD и телевизионните пазари.

Компаниите са се договорили също и че Sharp ще доставя на Samsung супермодерни големи LCD панели за телевизори, както и малки и средни по размер панели за смартфони и таблети. Японската компания и сега е доставчик на панелите за 32-инчовите телевизори на Samsung.

Сделката прави корейците петият най-голям акционер на Sharp, след предимно финансови институции, като Mizuho, като последната е й основният кредитор на компанията.

Sharp, която прогнозира рекордната загуба от 450 милиарда йени за фискалната година, приключваща на 31 март, е под огромен натиск да открие инвеститор, който да влее свежи капитали.

Ли Джи-хюк, анализатор на Daiwa Securities, изчислява, че миналата година Samsung е купил около 6% от ТВ-панелите си от Sharp и че вероятно ще увеличи този дял през тази година.

“Sharp е единствената компания, със свръхмодерната производствена линия от 10-то поколение за големите панели, над 60 инча. Така че е по-икономично за Samsung да си ги купува от Sharp, отколкото да строи своя фабрика“.

Ли описва сделката като  “win-win” (печеливша за всички), тъй като намалява инвестиционното бреме за Samsung, във времена на забавящо се търсене на телевизори и свръхкапацитет в индустрията.

В същото време  Sharp си гарантира голям клиент и предотвратява влошаването на финансите си.

Акциите на Sharp скочиха, до 19% в един момент от днешната сесия, като в крайна сметка приключиха търговия в Токио с поскъпване от 14%.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »