Twitter Inc бе оценена на 9 милиарда долара

26 януари 2013 - 09:35 |   Прочетена (491) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Twitter Inc бе оценена на 9 милиарда долара, след като едни от първите служители в компанията продадоха акции на стойност 80 милиона долара на фонд, управляван от BlackRock, съобщи Блумбърг, като се позовава на три свои източника.

Продажбата е минала под контрола на оперативния директор на Twitter Али Роугани, коментира единият от източниците.

Twitter дава възможност на някои от ранните си акционери да осребрят част от инвестицията си, като позволява на подбрани инвеститори да купят акции от бързорастящата интернет компания, преди тя да проведе първично публично предлагане.

Сделката с BlackRock, най-големият световен фонд мениджър, бележи увеличение на стойността на микроблогинг платформата спрямо 2011, когато инвестиция от DST Global оцени Twitter на 8 милиарда долара.

Роугани, който бе повишен до поста главен оперативен директор миналия месец, от позицията финансов директор, е взел активна роля в избора на купувачите за транзакцията, сочат източниците. Правейки го, той вероятно се надява да ограничи натиска над цената на Twitter, който може да доведе до „изсипването“ на големи обеми акции след първичното публично предлагане, след като периодите в които първоначалните инвеститори са ограничени да продават, изтекат.

По-строгият контрол върху хората, които държат акциите може да предотврати и изчитането на вътрешна информация преди IPO-то.

Участието на самата Twitter в частните продажби контрастира със свободните продажби, които се случваха с акциите на Facebook на т.нар. частни пазари преди IPO-то от 2012.

На сайтове като SecondMarket и SharesPost Inc., акциите се търгуваха свободно между служители и инвеститори, при почти нулева интервенция на компанията, което често водеше до изтичане на поверителни данни за финансите и ежедневни оценки за цената, които повлияха сериозно на борсовото предлагане.

Като контраст, Роугани и екипът му са отблъснали доста потенциални инвеститори и са ограничили достъпа да финансите до малцина инвеститори, пише Блумбърг.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »