Ръст в акциите на Samsung, след понижението на рейтинга на Sony, Panasonic

23 ноември 2012 - 12:08 |   Прочетена (496) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха до рекорд днес, по време на търговията в Сеул, след като Fitch Ratings понижи рейтинга на дълга на Sony и Panasonic Corp до джънк, или спекулативен клас, което увеличава шанса корейската компания, която е най-големият световен производител на телевизори, да увеличи доминацията си.

Акциите на компанията поскъпнаха с 1,4% до 1 437 000 вона. Тази година акциите поскъпват с 36%, което дава капитализация на базираната в Сувон компания от 212 трилиона вона (195 милиарда долара), правейки я 15-тата по големина компания в света, по пазарна капитализация.

Sony и Panasonic, които се борят с рекордни загуби, ще продължат да имат проблеми, заради силната йена и отслабващата икономика, както в Япония, така и зад граница, сочат от Fitch в решението, с което двата някогашни супергиганта в електрониката са понижени до неинвестиционен клас за първи път в историята им.

За разлика от Samsung, която се разраства, с рекордни печалби и инвестиции, японските производители на електроника затварят фабрики и съкращават работна ръка, след като в огромна част от последните две десетилетия така и не успяха да излязат с хитов продукт, с който да конкурират компании като Apple, Samsung и LG Electronics Inc.

“Samsung ще се облагодетелства от сриването на японските му конкуренти“, коментира Ким Хюнг Сик, анализатор на Taurus Investment & Securities Co.

„Освен продажбите на смартфони, Samsung увеличава дела си и на пазара на таблети“.

Рейтингът на Sony бе понижен с три стъпки, до ВВ-, което е три степени под инвестиционното ниво, с негативна перспектива. Този на Panasonic бе понижен с две степени, до ВВ, също с негативна перспектива.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »