Акциите на Google се сринаха след грешка и слаб отчет

19 октомври 2012 - 09:34 |   Прочетена (464) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Акциите на Google се сринаха с внушителните 10% снощи, а търговията с тях бе временно спряна, след като отчетът за третото тримесечие излезе по грешка по-рано. Проблемът бе и че той съдържаше повече от разочароващи цифри. (Търговията бе възобновена в края на сесията, а спадът ограничен до 8%)

Притеснителните резултати на компанията са и пример за това от което инвеститорите на Уолстрийт се притесняват най-много в момента, че приходите на големите американски компании се оказват доста по-слаби отколкото всички очакват.

Печалбите за третото тримесечие показват тенденцията да са с една идея по-добри от най-мрачните прогнози.

Генерираните приходи, обаче, се оказват по-лоши не само от очакванията, но и от приходите през второто тримесечие.

Google разочароваха и в двете насоки – както печалбата, така и приходите се оказаха по-слаби. Това доведе до спад на борсата като, цяло, въпреки че той естествено се усети най-силно при Nasdaq, който изгуби 1%.

Изпълнителният директор Лари Пейдж се извини по време на конферентния разговор с инвеститори и обясни, че тримесечието всъщност било силно.

Но неприятностите около компанията накараха мнозина анализатори да си зададат въпроса дали това не е бил повратният момент в настроението на инвеститорите през този сезон на отчетите.

При една трета от компаниите от Standard & Poor's 500, които вече оповестиха резултатите си, 65% бият долната граница на прогнозите за печалбата им. Само 42% обаче имат по-високи приходи от очакваното.

Това е много под историческите 62% и е даже по-слабо от анемичното второ тримесечие, когато процентът бе 44.

След като отчетът се появи изненадващо рано, Google излязоха със съобщение, в което обвиниха за това, компанията, която обработва и подава финансовата им информация.

„Рано тази сутрин RR Donnelley, партньорът ни за финансова информация, ни информира, че са попълнили финансовия ни отчет 8К без оторизация. Спряхме търговията на NASDAQ, докато работим по финализирането на документа и ще проведем конферентен разговор с инвеститорите“

От RR Donnelley признаха грешката и посочиха, че провеждат разследване, което да установи защо се е стигнало до нея.

Google обяви печалба, като се изключат еднократните ефекти, от 9,03 долара на акция, при 9,72 долара на същата база година по-рано.

Google, която има проблеми да изправи губещата Motorola Mobility на крака, след придобиването на компанията за 12,5 милиарда, отчете спад на нетната печалба до 3,01 милиарда, от 3,18 милиарда преди година.

„Тримесечието бе силно“, казва в доклада за дейността изпълнителният директор Лари Пейдж.

Приходите растат с 51%, до 11,33 милиарда долара, от 7,51 милиарда година по-рано.

Стойността на клик обаче пада с 15%, в сравнение с третото тримесечие на 2011.

Цената на клик пада вече четвърто поредно тримесечие, след като нарастваше осем поредни тримесечия преди това. Анализаторите отдават това на невъзможността на Google, подобно на Facebook да монетизира все по-нарастващия мобилен трафик.

Анализаторите очакваха печалба от 10,65 долара на акци, при приходи от 11,86 милиарда долара. В четвъртък компанията представи лаптоп за 249 долара, който е направен от Samsung Electronics и ползва операционната система Chrome, съобщи The Wall Street Journal.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »