Защо в Китай само копират щатските интернет бизнес-модели?

24 октомври 2011 - 10:21 |   Прочетена (566) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Когато Дейв МакКлър, инвестиращ „рисков капитал“ предприемач от Силициевата долина, говори пред клуб на предприемачите в Китай миналата седмица, речта му бе изпълнена с хвалебствия за домакините.

„Китайските предприемачи са най-вероятно по-умни и по-агресивни от американските“ – коментира той пред публиката си – „Пекин е едно от няколкото места в света, където ръстът на иновациите е по-висок от този в Силициевата долина“

В Китай, обаче, настроенията напоследък са по-трезви. Смъртта на основателя на Apple Стив Джобс накара технологичната общност в страната да търси причина – защо на страната й липсват технологичните предприемачи като Джобс или Зукърбърг от Facebook, които създадоха продукти, които промениха света.

„Китайските компани могат да очакват пазарни оценки и бизнес модели като този на Apple  до десет години, но е трудно да се очаква иновотивност от типа Apple“ – коментира Ли Кайфу, бивш директор на Google China, който с неговия инкубатор  Innovation Works, се превърна в гуру за стартиращите интернет компании в Китай.

Въпреки че бройката на интернет потребителите в Китай – вече 500 милиона, вече е по-голяма от населението на ЕС, и че този растеж помага за нови интернет компании всеки ден, повечето от тези идеи се копират от САЩ.

За да посочим най-познатите примери, Baidu – най-голямата китайска търсачка по пазарен дял е копие на Google, докато RenRen, най-голямата социална мрежа в страната е базирана на Facebook. Изчисленията показват, че Китай има до 5000 клонинга на Groupon.

Причината не е, че на създателите на сайтове им липсва креативност, спорят самите те.

„Причината да стартираш бизнес е да решиш проблем, който виждаш около теб“ – казва Гон Ю, ветеран интернет-предприемач и изпълнителен директор на Qiyi, интернет-видео сайтът, притежаван от Baidu.

„Но китайският интернет е толкова по-назад от щатския, така че се възползваме от опита, проблемите и нуждите, пред които са се сблъскали щатските предприемачи“

Много от основателите на китайски бизнеси са съгласни с тази гледна точка.

„Въпросът не е дали си умен, а да си пръв. Точно както при събирането на гъбите“ – коментира Уан Син, основател и изпълнителен директор на Meituan, едно от първото китайски копия на Groupon.

Уан е извесен като „китайският Зукърбърг“, основно защото последва Facebook, основана през 2004, със сайта който сега е популярен като RenRen, социална мрежа стартирала през 2005 като Xiaonei.

Само година по-късно, той продаде бизнеса за малко под 4 милиона долара на Oak Pacific Interactive, компания, която тази година се качи на борсата. В момента цената на RenRen се определя на 2,25 милиарда долара.

„Учих компютърни мрежи, така че имам познания за социалните мрежи, подходът е същият“ – казва той.

Уан не се оправдава. Той коментира, че китайският потребител още няма зрелостта и вкусовете за революционни нови продукти.

„Когато се развие едно потребление, има три фази. Първата е свързана с количеството, за да се гарантира търсенето, втората е с гарантирането на качеството на продукта, и само през третата фаза хората ще започнат да развиват и вкус. В Китай ние още сме във втората фаза“

Според наблюденията на експерти, предвид огромния пазар в Китай, е обяснимо, че първо се използват „лесните“ възможности.

„В САЩ предприемачите трябва да са избретателни, за да открият пазарни възможности“ – коментира МакКлър – Но ако живеете в страна с население от 1,3 милиарда и видите, че една идея работи, ще е глупаво да не я копирате“

Този изключително прагматичен начин на мислене е общо разпространен сред китайските предприемачи.

„Много иноватори в САЩ стартират с технологична идея, която искат да реализират, и не се тревожат за парите до един момент“ – коментира Чен Тао от Roland Berger Strategy Consultants.„В Китай е обратното. Първо трябва да осребрите идеята, после да мислите за иновации“

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »