Китайската държавна телевизия нападна Baidu

18 август 2011 - 09:42 |   Прочетена (484) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Китайската държавна телевизия нападна Baidu, най-голямата онлайн търсачка в страната, в ход, който вероятно ще засили опасенията на чуждестранните инвеститори за рисковете да оперираш в китайската интернет индустрия, коментира Файненшъл таймс.

CCTV, която ще стартира своя собствена нитернет търсачка, показа разследващ материал и публикува статии в блога си, в които се критикува монополът на Baidu, като обвини конкурента си, че злоупотребява с възможностите си и не успява да управлява съдържанието си „отговорно“

Някои наблюдатели интерпретираха предаването на държавната телевизия като опит да се дискредитира конкурента пред клиентите и рекламодателите, преди годишния търг на CCTV за рекламното пространство в държавната телевизия.

„Дали е съвпадение, че CCTV стартира своя търсачка и атакува Baidu в същия момент?“ – пита риторично Сие Вън, бивш директор на Yahoo China.

Предвид ролята на телевизията, като една от основните „маши“ на пропаганда на комунистическата партия, репортажът разпали страхове, че може да е прелюдия към по-мащабен опит за поставяне под контрол на изпълнения с живот, но често и хаотичен интернет сектор в страната, отбелязва британския вестник.

Държавната машина не успява да коригира традиционния си пропаганден подход, тъй като все повече граждани на страната се обръщат за новини и информация от онлайн издания, често от неофициални източници.

„Инвеститорите в китайски акции, като Sina, Youku, Sohu, Tencent, Alibaba и т.н ще се чудят дали Baidu ще остане единствената цел на нападките, или ще има и други“ – коментира Бил Бишъп, базиран в Пекин инвеститор.

В сряда CCTV пусна специална страница на уебсайта си, озаглавена „Доверието е злато“, като твърди, че участва в правителствена инициатива за „предпазване“ на онлайн съдържанието.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »