Billa взима част от магазините на Penny, за останалите се търсят купувачи

18 септември 2015 - 09:52 |   Прочетена (8354) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

REWE Group затваря веригата си за евтини стоки Penny Market в България и остава у нас само с по-старата и успешна концепция на супермаркетите Billa, пише “Капитал”.

Шестият по големина търговец на хранителни стоки в страната спира да работи от края на октомври. Така оборотът му от над 200 млн. лв. за миналата година ще се преразпредели между останалите търговци. Те ще могат да наддават и да станат собственици на над 40-те изпразнени от Penny магазина. Другата верига в групата - Billa, ще вземе между 6 и 8 обекта, твърди "Капитал".

Изтеглянето на вериги от пазара не е новина. Проби правиха словенската Merkator и Ramstore, но след няколко години неуспешна работа си тръгнаха. Във времето назад изчезнаха или драстично се свиха няколко местни вериги като "Фамилия" и "Европа" на Христо Ковачки. В сегашния случай разликата е, че си отива значително по-голям играч, отбелязва бизнес изданието.

Неудовлетворението на REWE от дискаунт бизнеса си в България стана ясно тази пролет, когато германският собственик опита да продаде двете си вериги. Цената не го удовлетвори, като същото се случи и при последвалия опит да продаде отделно Penny. Така от средата на лятото най-вероятно датира решението за затварянето, поне тогава е дошла командата, че спира финансирането за развитие на веригата.

Така в България остава един дискаунтър - Lidl, който макар да започна бизнес по едно и също време с Penny, днес веригата вече е вторият по големина ритейлър с оборот от почти 540 млн. лв., докато дружеството на REWE растеше много по-бавно.

Към момента Penny Market има общо 49 обекта в България - в почти всички областни градове, както и в по-малки населени места. Към Billa ще преминат няколко от имотите на дискаунтъра - магазини и логистичният център край София. По информация на "Капитал" обектите ще са между 6 и 8, а според независими източници, цитирани от "Регал", става дума само за шест - магазините в София, Пазарджик и Варна.

Все още няма информация как ще се организират продажбите. Нагласата към момента е да се продават на парче, да се търси максимално висока цена и вероятно ще бъде нает имотен консултант, който да организира процеса.

Технически двете дружества "Пени маркет България" и "Рила проект" бавно ще бъдат ликвидирани. В първата компания е оперативният бизнес и два наети обекта, а във втората са недвижимите имоти - терените и магазините, които са с балансова стойност от 128 млн. лв. към края на 2013 г. По същата схема е разделена и структурата на Billa.

Всички задължения към доставчици, бизнес партньори и служители ще бъдат изпълнени, казват от REWE в официалното си съобщение до медиите. Служителите на веригата към март 2015 г. са 907, показва справка в ДАКСИ. Според съобщението част от тях може да бъдат назначени в някои от 92-та филиала на Billa, а на останалите ще се изплати обезщетение. По информация на "Регал" съкращенията ще засегнат около 700 души.

Представител на веригата отбеляза, че като цяло REWE били отделили средства, за да мине всичко много цивилизовано. Естествено, ще има и трудности. Например предстоят много тежки преговори с доставчиците, защото не са изтекли годишните договори и трябва да се види кое по тях е направено, кое не, особено дейностите с маркетинговите активности.
Решението на REWE да изтегли недостатъчно бързо развиващата се Penny oт страната не е неочаквано, предвид, че групата изостава от конкурентите. През последните години продажбите на веригата растат бавно, а огромните загуби се свиват само леко.

Търговията в магазините за храни годишно е за малко над 10 млрд. лв. Безспорен лидер е германската група Schwarz с продажби на Kaufland и Lidl от почти 1.8 млрд. лв. До тази година следваше REWE с общ оборот на Penny и Billa от почти 730 млн. лв. След затварянето на дискаунтъра от догодина втората позиция ще се заеме от сегашния трети в подреждането - отново германската група Metro. Силната конкуренция води и до чести загуби особено при по-новите участници - през миналата година на печалба са едва три вериги, които държат 60% от бизнеса в сектора - Kaufland, Metro и българската "Фантастико".
Сигналите, че REWE не са доволни от резултатите си в България, са факт от около година. Първият опит започна през 2014 г., като в предложения за продажба пакет бяха всички магазини тук и в Румъния. За ексклузивен купувач беше избран базираният в Лондон фонд за дялови инвестиции Mid Europa, но впоследствие той коригира офертата си надолу и процедурата беше прекратена.
Втория път германците се опитаха да продадат Billa и Penny, но само в България. Тази пролет бяха получени две предложения - от тогавашното обединение "Пикадили" - Carrefour и дружеството "Импала", което е собственик на "Белла България". Офертите им обаче също не бяха харесани. Според източниците на "Капитал" предложенията са били на стойност над 100 млн. евро, но очакванията на германската група са били доста по-високи.  

Накрая REWE се опита да продаде и само Penny. Но отново получи само местно предложение с ниска цена, което не се хареса на продавача.

За REWE, които според финансовия си отчет за 2014 г. имат годишен оборот от 51 млрд. евро, България е малък и слабо перспективен пазар. От германската компания обявиха, че веригата Penny, която според класацията на немското издание WirtschaftsWoche e на пето място в света сред дискаунтърите и е с 12.1 млрд. евро приходи за 2013 г. по данни на Planet Retail, ще продължи да съществува на всичките си други чужди пазари в Австрия, Италия, Румъния, Чехия и Унгария.

 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »