Tiger искат да са датската IKEA

12 септември 2015 - 11:42 |   Прочетена (7367) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Стълпотворения в стил Ikea за чудновати продукти, като отварачки за вино с мустаци и джапанки с формата на плодове са в основата на глобалната експанзия на датската търговска верига Tiger, която отваря по три нови магазина на седмица, темп, който подчертава амбицията на собствениците й за листване на борсата.

Новият магазин в зеления лондонски квартал Нотинг Хил този месец бе под номер 500 за веригата, като в него се продават нови продукти, като пластмасов полилей във формата на торта.

Tiger стъпи в Ню Йорк през май и дискаунт веригата за търговия с продукти за дома се фокусира основно именно върху северноамериканския и азиатския пазари, след като през 2014 добави нови 124 магазина.

“Не виждам причина да не продължим експанзията при този темп в обозримо бъдеще” – коментира изпълнителният директор Завие Видал, французин, който оглави компанията през януари.

“Не сме ограничени от капитала, за да спрем да се разширяваме при този темп”.

Магазините на Tiger традиционно са претъпкани с мъкнещи кошници потребители, разграбващи продукти, които трудно бихте си представили, като заключалки за велосипеди в дизайнерски цвят и филцови слонове в тъмно зелено.

95% от продуктите в магазините на Tiger струват под 15 долара, което ги поставя в една лига с компании като Ikea и британската Primark, които са специализирани в продажбата на евтини стоки.

“Говорим за пазаруване за ежедневието, което е отвъд базисните нужди” – обяснява Мете Сковгард Фрих, редактор в базирания в Орхус, Дания Retail Institute Scandinavia. “Те се подхранват от трайния тренд на типично скандинавски дизайн и ниски цени, което прави пазаруването удобно”.

Растежът на Tiger, чиято компанията-майка Zebra A/S е контролирана от фонда за дялови инвестиции EQT Partners AB, подчертава и възстановяващото се потребителско търсене в Европа.

Moody’s Investors Service прогнозират скромен ръст на продажбите в региона през идните 18 месеца, благодарение на възстановяването на икономики като Испания, Италия и Португалия.

Компанията стартира с един-единствен магазин в Копенхаген, преди 20 години, но вече има магазини в 26 държави и продава 2500 продукта.

Първоначално магазините носеха бранда Zebra, а по-късно марката бе променена на Tiger, което на датски звучи близо до “10 крони”.

Общият знаменател на продуктите им е, че са цветни и евтини, по думите на Видал. Печалбата на веригата нарасна с 68% до 196 милиона крони (29 милиона долара) през 2014, а продажбите нараснаха с 44%, до 2.46 милиарда крони.

Основателят Ленарт Лайбовиц продаде през 2012 70% от Zebra на фонд мениджъра EQT, свързан с шведската фамилия Валенберг.

Инвестиционната фирма традиционно се опитва да излезе от инвестицията си до 4-5 години. Но EQT нямат времева рамка за излизане от Zebra, тъй като все още има простор за растеж, коментира Мортен Хумелмосе, директор на инвестиционния екип на EQT за Дания.

“Обмислям първичното публично предлагане като реалистична опция”, казва той.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »