Акциите на Ahold и Delhaize скочиха, след слуха за преговори за сливане

11 май 2015 - 14:31 |   Прочетена (7159) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Холандската търговска верига Ahold и белгийският й конкурент Delhaize обмислят потенциално сливане, съобщи Ройтерс, като се позовава на свои източници. Спекулациите за възможното обединение доведоха до скок в акциите на двете компании, но анализаторите остават разединени по отношение на възможната сделка.

„Душат наоколо, проучвайки опциите, но е доста ранна фаза” – казва източник на агенцията днес, след като още през уикенда се появиха спекулации в пресата за възможно сливане, което би създало 25-милиарден (в евро) бизнес, чийто фокус би бил пазарът в САЩ.

Акциите на Delhaize скочиха в един момент от днешната сесия с 19%, а тези на Ahold – с 15%.

Близката географска връзка между двете компании е основен аргумент в полза на сливането, казват анализаторите. И двете компании са базирани в Бенелюкс, реализират по-голяма част от продажбите си на щатския източен бряг, Delhaize чрез веригата си Food Lion, а Ahold - чрез Stop & Shop и Giant. И двете компании имат солидни операции в Източна Европа.

Една сделка определено би повишила мощта на компаниите в преговорите с доставчиците, което би означавало по-ниски цени за купувачите и по-голям пазарен дял. ABN Amro изчисляват, че икономииите на двете компании биха могли да достигнат 600 милиона до 1 милиард евро.

Не всеки е съгласен, че сделката има бизнес логика, обаче.

„Не можем да се сетим за успешно сливане или придобиване в сектора на хранителните вериги”, пишат в анализ Bernstein.

Откакто купи Safeway през 2003, акциите на британската търговска верига Morrisons почти не са мръднали, а тези на Carrefour са на половината от стойността на която бяха преди покупката на френския конкурент Promodes за 15.9 милиарда евро през 1999.

Последната голяма покупка на Delhaize – за 932 милиона евро на сръбската Delta Maxi през 2011 също бе определена от анализаторите за чист провал.

След серия от отписвания, заради влошилото се състояние на сръбската икономика, и продажбата на подразделенията в Македония и Албания, от стойността на репутацията (goodwill) на придобитото сръбско дружество в баланса на Delhaize останаха едва 50 милиона евро.

За първи път за възможно сливане между холандската и белгийската група се заговори през 2006, но тогава компаниите бяха в много различна позиция, тъй като Ahold се възстановяваше от счетоводен скандал при щатските й операции, който доведе до удар по акциите й.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »