Tesco отчете рекордната за историята си загуба от 9.5 милиарда долара

22 април 2015 - 10:03 |   Прочетена (7716) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Британската търговска верига Tesco отчете загуба, преди данъчно облагане, за цялата последна година за 6.38 милиарда лири (9.5 милиарда долара), във време, когато веригата се бори срещу, както ги нарича „тежки условия за търговия”.

Загубата е най-голямата в 96-годишната история на иначе успешната компания.

Компанията е преоценила стойността на имоти за 4.7 милиарда лири. Това води до обещание от Tesco за „детайлен анализ на имотното портфолио”, за да може то да бъде укрепено и да бъде защитен балансът на групата.

Компанията обеща преди време, че ще се отърве от губещите си магазини на Острова.

Миналата година Tesco бе засегната от мащабен счетоводен скандал, при който стана ясно, че компанията е завишила изкуствено печалби, в размер от 250 милиона лири. Веригата бе разследвана от британската Служба за сериозни измами (б.р – независим правителствен отдел, който разследва значимите измами и корупция). Компанията е изправена и пред дела от акционерите й.

„Резултатите, които публикувахме днес, отразяват влошаването на пазарните условия и което е по-важно, подкопаването на конкурентноспособността ни в последните години”, се казва в доклада на компанията.

„Посрещаме тази реалност, опитваме се да сложим черта под миналото и започнахме да съграждаме наново и виждаме окуражаващи знаци от направеното досега”, казват от Tesco.

Компанията посочва, че въпреки че на сравнителна база в кралството е налице ръст в продажбите за първи път от 4 години, групата отчита „значим спад на печалбата от търговия” в страната.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »