КЗК глоби „Кауфланд" с 542 хиляди лева за заблуждаваща реклама

09 юли 2014 - 14:52 |   Прочетена (1548) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на „Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД в размер на 542 662.50 лв. за заблуждаваща реклама.

Комисията е установила, че в периода от юни на 2010 г. до края на април 2014 г. дружеството е рекламирало цената и качеството на своите продукти с послания като:

„K-Classic Ви дава гаранция за най-ниска цена! Без компромиси. При сравними продукти никоя друга търговска верига в нашия град не предлага по-ниска цена. Ден след ден, година след година" и „гарантирано качество на най-ниска цена".

Гаранцията на Кауфланд се свежда до обстоятелството, че дружеството предлага под собствената марка „К-Classic" продукти с гарантирано контролирано качество на най-ниска цена или на по-ниска такава.

Производството на КЗК е показало, че след проучване на цените в конкурентни вериги, Кауфланд намалява продажната цена на сравними/аналогични продукти „K-Classic" на по-ниска от констатираната продажна цена на конкурентния продукт или на цена, равна с цената на продукта на конкурента. В контекста на използваните рекламни послания понятието „гаранция" се свързва с поет ангажимент от дружеството да предлага промоционалните продукти именно на най-ниски цени. По този начин се създава предварителна представа у потребителя, че закупувайки дадена стока с посочената гаранция, същата е гарантирано на най-ниска цена.

Дружеството използва при промотирането на тази гаранция посочените граматически форми на превъзходната степен „най" и сравнителната „по" с цел да привлече вниманието на потребителите към факта, че цените на неговите продукти „K-Classic" са най-ниските при съпоставка със сходни или аналогични продукти в останалите конкурентни вериги, респективно са по-ниски от тях.

Това е противоречие между същността на предоставяната гаранция в частта относно предлагане на продуктите K-Classic на „най-"/„по-" ниска цена, и размера на цените в Кауфланд на съответните продукти, които са намалявани до установените на пазара най-ниски цени, предлагани от неговите конкуренти.

Така потребителите са получавали равна на конкурентната цена, а не по-ниска, както се сочи в използваните рекламни послания.

Смекчаващо обстоятелство за компанията е фактът, че след образуването на производството Кауфланд предприема действия по преустановяване разпространението на заблуждаващата реклама, като променя част от рекламното послание във връзка с гаранцията за качество на продукти K-Classic - от „най-ниски цени" на „трайно ниски цени".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »