Орешарски подозира, че търговските вериги укриват ДДС

11 февруари 2014 - 13:15 |   Прочетена (687) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Търговските вериги имат сериозен принос за повишаване на качеството на услугата и за развитие на нашата икономика, но има техни практики, които ни смущават. Това каза, цитиран от БТА, премиерът Пламен Орешарски по време на срещата на правителството с бизнеса, която се провежда днес по негова инициатива. Той отговори на въпрос на изпълнителния директор на Асоциацията за модерна търговия Йордан Матеев за плановете на правителството да промени регулациите на този бизнес. 

Като пример Орешарски посочи нееднаквото третиране на местни и чужди производители и доставчици.
Няма да търпим неплащането на ДДС и заобикаляне на данъчното законодателство, подчерта премиерът и попита защо търговските вериги купуват вносни стоки през български търговци, а не директно. "Това ми намирисва на заобикаляне на ДДС", каза Орешарски. 

Вицепремиерът Даниела Бобева, допълни, че големите търговски вериги не представят своите годишни отчети в Агенцията за вписванията. В съответствие с изискванията на Европейската комисия правителството работи за намаляване на административната тежест и ще въвежда единен механизъм за лоялни търговски практики, каза Бобева. 

Затвор за рекет от страна на държавни служители, поиска шефът на "Агрополихим" Филип Ромбаут, цитиран от "Стандарт". Той призова правителството да предвиди в проекта за Наказателен кодекс криминализиране на действия на държавни чиновници, които отказват възстановяване на законни средства на фирми и даде пример с митнически служители, които отказват да върнат ДДС и акцизи.
Премиерът обеща да се запознае с конкретния случай, но изрази мнение, че нормативната уредба предвижда достатъчно санкции за администрацията.

Предстои цялостен преглед на административните функции и нарушения, какъвто досега не е правен, съобщи Бобева и увери, че ще бъдат приложени най-добрите практики в Европа.

Орешарски призна, че Кодексът на труда е основна пречка пред бизнеса, но едновременно с това уточни, че ремонтът му не е в списъка със задачите, които трябва да бъдат решени спешно, съобщи "Фокус".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »