Веригата дрогерии dm откри собствен логистичен център край Елин Пелин

02 декември 2013 - 14:02 |   Прочетена (1378) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Веригата dm, която оперира 45 дрогерии в страната, стана поредната чужда компания, която откри собствен логистичен център. Складът е в Елин Пелин, източно от София и е с разгъната застроена площ от 4300 кв. м и седем товарни рампи, като първоначално през него ще минават само продуктите от собствените марки на компанията, съобщи вестник „Капитал“.

Целта обаче е постепенно натам да бъдат насочени партидите на всичките й доставчици. Освен това компанията планира да продължи разрастването си в страната, като предвижда да изгради обекти в градовете с над 50 хил. души население.

Допреди няколко седмици зареждането на обектите на dm в България минаваше през външни оператори - австрийската логистична компания Quehenberger за собствените продукти (между 2500 и 3000 артикула) и над 80 външни доставчици за останалите марки.

Според Андрей Петров, директор "Логистика и експанзия" в dm, с разширяването на мрежата от магазини се оказало по-ефективно доставките да се прехвърлят към собствен разпределителен център, откъдето да се зареждат магазините на компанията.

"На базата на опита на dm в други държави изчислихме колко би ни струвало ползването на външен партньор за тази дейност. Оказа се, че сме стигнали такова ниво от развитието на магазинната ни мрежа, което прави по-ефективно изграждането на собствена верига за доставки", коментира той пред бизнес изданието.

До подобно решение през последните години стигнаха и други търговски вериги, като Billa, Lidl, Penny market и др., които също инвестираха в собствени складови и логистични бази източно от София. Разпределителният център на dm в Елин Пелин например е до този на Billa. Преди време Kaufland направи такъв край Пловдив.

В момента dm има 45 магазина в 20 града на страната. Плановете на австрийската марка са през всяка от следващите 2-3 години да отваря по 8 до 10 нови обекта. Стратегията е да присъства в населени места с над 50 000 жители.

Изборът на локация за логистичната база на австрийската верига също е съобразен с тези планове. Андрей Петров описва района на Елин Пелин като изключително удобен за транспортиране на стоки към вътрешността на страната, тъй като се намира между двете източни магистрали - "Тракия" и "Хемус".

В тази посока към момента са около две трети от обектите на компанията. По-слабо покрита остава югозападната част, но там към момента мрежата на веригата е по-слабо развита, като най-далечният магазин е в Перник. За dm районът на Елин Пелин е стратегически и заради бързата транспортна връзка със София, включително и с централата на веригата на бул. "Цариградско шосе".

Инвестицията в строителството и оборудването на складовата база е около 3.5 млн. евро, като логистичният център е изграден върху нает парцел. Капацитетът му е за 6000 артикула, като първоначално в него ще се съхраняват и обработват 3000. След достигането на пълния капацитет на базата има възможност за двойно разширяване, като е предвидено то да стане на два етапа от по 2000 кв.м.

Според прокуриста на dm Цонка Иванова изграждането на складовата база в Елин Пелин е поредната инвестиция на компанията, която се вписва в цялостната политика на австрийския концерн за устойчиво развитие. Складовата база е построена по принципите на т.нар. зелено строителство, като в цялата сграда има енергоспестяващо LED осветление, а климатизацията и вентилацията се извършват с термопомпена инсталация. Очакванията са с само от тази мярка разходите за отопление, охлаждане и вентилация да са с поне 30% по-ниски в сравнение с конвенционалните решения. Складовата техника работи с гелови батерии, които са безвредни за околната среда.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »