От 28 април 2015 г. в соковете от плодове се забранява добавянето на захар

14 ноември 2013 - 10:16 |   Прочетена (801) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

С промени в Наредбата за изисквания към напитките от плодове правителството въведе в националното ни законодателство изискванията на Директива 2012/12/ЕС относно соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека.

Промените в наредбата влизат в сила от 28 април 2015 г. От тази дата захарта се заличава от списъка на разрешените съставки за сокове от плодове. В минимални количества тя остава допустима за нектарите.

Потвърждава се отново разграничаването между сок от изстискани плодове и такъв от концентрат, включват се доматите в списъка на плодовете, използвани за производство на сокове от плодове, намаляват се стойностите по скалата на Брикс за някои плодове (т. е. захарното съдържание на единица воден разтвор), разписва се изискване към наименованията на продуктите, които да отразяват плодовете, представени в списъка на съставките, включва се дефиниция за аромат.

Директивата се свежда само до соковете и нектарите от плодове. За останалите напитки, съдържащи плодов сок или екстракти от растения, тя не е приложима. В тази връзка с постановлението събирателното понятие „напитки от плодове“ се заменя със „сокове от плодове и нектари от плодове“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »