Tesco обединява бизнеса си в Китай с този на China Resources Enterprise

03 октомври 2013 - 10:44 |   Прочетена (1133) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Британският гигант в търговията на дребно Tesco PLC обяви, че е подписал споразумение с China Resources Enterprise Ltd (CRE) за създаване на съвместно предприятие в Китай.

Tesco, който навлезе на китайския пазар през 2004, сочи в съобщението, че двете компании са навлезли „в окончателна договореност да слеят бизнеса си с търговията на дребно и да създадат многоформатов търговец в Китай“.

Съвместното предприятие би било бизнес с продажби от над 10 милиарда лири (16.2 милиарда долара), в който Tesco ще има 20-процентов дял, а CRE ще държи останалите 80%.

Съвместното предприятие, което ще се стреми да стане водеща верига в седем от осемте най-многолюдни провинции на страната, ще обедини 134-те магазина на Tesco и бизнесът й с молове, с над 2986-те магазина на CRE.

Tesco ще внесе и кеш в съвместното предприятие, в размер на 345 милиона лири и ще има две места в 10-членния борд на общата компания.

„Много сме щастливи да работим заедно с CRE, за да създадем водещ бизнес в търговията на дребно в Китай. С тази сделка ще имаме силна платформа в един от най-вълнуващите пазари в света и ще излезем по-бързо на печалба в страната“, коментира изпълнителният директор на Tesco Филип Кларк.

„Това са чудесни новини за акционерите и клиентите ни и е допълнителна демонстрация за ангажимента ни да изградим устойчив, печеливш бизнес, да установим многоканалово лидерство на всички наши пазари и да преследваме дисциплиниран растеж зад граница“, - казва той.

Новината идва след като Tesco, която е британска верига №1, обяви вчера спад от 23.5% в печабата преди данъци за шестте месеце, завършили с 24 август, като отдава отслабването на резултатите на тежките условия в Европа и Азия.

Tesco сочи, че печалбата му в Европа е паднала с 67% до 55 милиона лири, докато азиатските печалби, без да се включват китайските, падат със 7.4% до 314 милиона лири.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »