Китайските търговски вериги не виждат знаци на възстановяване

02 септември 2013 - 10:48 |   Прочетена (1489) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ако нещата започват да изглеждат добре за китайската икономика, предвид серията от по-добри от очакваното икономически данни напоследък, то изглежда някой е забравил да каже това на големите търговски вериги в страната.

Анализ на Ройтерс на резултатите за първото полугодие на над 20 китайски търговци, продаващи всичко – от обувки до храна, не убеждават, че икономическото забавяне е достигнало дъно, нито са убедени и традиционно пестеливите им клиенти.

„Реалността зад тези цифри е по-мрачна“ – сочат от водещата верига за търговия с обувки Belle International, въпреки че поредицата от данни на националната статистика показва напоследък, че втората по големина световна икономика се стабилизира.

„Има несигурност по отношение на бъдещето, предвид това, че икономиката се бори с трудния преход между структурното пребалансиране и обновяване на модела на растеж“, сочат от Belle, компания с пазарна капитализация от 11.6 милиарда долара, управляваща над 18 000 магазина в 360 китайски града.

„Като защитна реакция, потребителите започват да пестят повече и харчат по-малко“ – казват от веригата.

Икономистите отдавна имат съмнения в официалните правителствени данни за икономиката и този скептицизъм нараства, в момент когато Китай обмисля преход към воден от потреблението модел на растеж.

Официалната мярка за продажбите в търговията на дребно, например, брои продажба, когато една стока е доставена в магазина, а не когато е реално продадена от него.

Последните данни, обаче, подкрепят оплакванията на търговците.

Продажбите на дребно нарастват с 13.2% през юли, като се забавят от темпа на растеж от 14.3% през 2012 и 17.1% през 2011.

„Потребителският сантимент не показва признаци на възстановяване, което засяга много бизнеси“, казват от веригата за продажба на мъжко бельо China Lilang, които имат 3500 магазина в Китай.

Тази несигурност за бъдещето подчертава трудностите както пред правителството, така и пред веригите, да убедят потребителите да развържат кесиите си, в нация, която има едно от най-високите нива на спестявания по света.

„Търговията на дребно достигна точка на пречупване, заради комбинацията на ред фактори, като по-бавния икономически растеж, променящите се потребителски навици и скоростния темп на растеж на електронната търговия“, сочат от Lianhua Supermarket, които имат над 4500 магазина в Китай.

„Нарастването на процента на спестяванията в Китай е индикация, че страната все още има да извърви дълъг път, докато стане икономика водена от потреблението“ – сочи компанията в доклада за дейността си.

Личните спестявания са около 38% от разполагаемите доходи на китайските домакинства към 2012. Според МВФ този процент в средата на 90-те е бил по-малко от 20%.

Новите китайски лидери се опитват да отклонят страната от водения от кредити и инвестиции растеж, който носеше главоломни темпове на ръст цели три десетилетия. Сега той трябва да бъде заменен с по-устойчив модел, базиран на вътрешното потребление.

Икономическият растеж се забавяше на годишна база през последните 10 тримесечия, което бе удар както за местни фирми, така и за чужди, като Apple, но индикациите, че икономиката напоследък се стабилизира, би трябвало да успокои Пекин и да го накара да продължи с реформите и да подпомогне подобряването на сантимента при потребителите.

Някои фирми отчитат солидни продажби. Tiffany & Co сочат, че се облагодетелстват от нарастващото предпочитание сред китайците към диамантите, пред златото, а пазарът в Китай помогна на луксозната верига Prada да отбележи ръст в продажбите си за полугодието.

Подпомагани от китайската държава вериги, като China Resources Enterprise, също са по-оптимистични от някои от частните си конкуренти.

„Ние сме в по-добра позиция от всякога, да посрещнем несигурностите и да се възползваме от изникването на добри възможности“ – сочат от конгломерата, който оперира втората най-голяма верига хипермаркети в страната.

Предпазливостта, обаче, е в изобилие в сектора.

Консултантската China Market Research Group наскоро направи проучване сред 1000 потребители, от средната класа в Китай, които имат доходи от 6000 до 15 000 долара годишно, и установи, че повечето от тях са притеснени за бъдещето.

„Техните сантимент и увереност са много негативни, а това ще засегне част от средния клас търговски вериги“ – казва старши анализаторът Джеймс Рой – „Сантиментът им е влошен заради по-слабите инвестиции в икономиката, чувстват се притеснени от забавящия се растеж и несигурността пред бъдещето“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »