Praktiker AG банкрутира

11 юли 2013 - 14:36 |   Прочетена (1394) |   Препоръчай (5) |   Коментари (1)

Praktiker AG, германската „Направи си сам“ верига, която оперира и у нас, ще подаде документи за обявяване в несъстоятелност по-късно днес, след като продажбата на подразделение на компанията пропадна. Това поставя хиляди работни места под заплаха.

Praktiker ще търси защита от кредиторите на холдинговата компания и на някои от германските подразделения на групата, заяви говорителят на базираната в Киркел верига Харалд Гюнтер.

Акциите на компанията губеха в един момент от днешната сесия 72% от стойността си, пропадайки до най-ниските стойности откакто дружеството се качи на борсата във Франкфурт през 2005.

Вчера кредиторите отказаха да одобрят реорганизацията на дълговете, която стана нужна след като потенциален купувач на дял в люксембургското й подразделение Batiself SA се отказа от сделката.

Операциите зад граница, сред които и българските, както и марката Max Bahr няма да бъдат засегнати от фалита, сочат от Praktiker, в отделно съобщение, до служителите.

Банкрутът е най-големият от този на дрогериите Schlecker от миналата година.

Praktiker направиха увеличение на капитала с 55.6 милиона нови акции през ноември, в опит да укрепят капитала си.

През юни компанията заяви, че ще се опита да излезе от украинския пазар, докато турският бизнес минава през „структуриран процес по банкрут“.

Германската верига заяви вчера, че приходите от евентуалната продажба на дела в Batiself са били „твърдо предвидени“ в бизнес плана на компанията, която вече има прекомерен дълг и е слабо ликвидна.

Германската работна ръка

Работната ръка на компанията към 31 март наброяваше 17 820 души, като 5399 от тях са в германския бизнес на Praktiker и 5068 в Max Bahr.

Бизнесът зад граница има 6963-ма служители. Мрежата от магазини включва 414 хипермаркета, като 76% от локациите са в Германия. Загубата за първото тримесечие нарасна до 127.7 милиона евро, от 76.4 милиона евро преди година, а продажбите паднаха с 10%.

Миналия месец изпълнителният директор на Kingfisher Plc Иън Чешър заяви, че британската верига търси възможности за придобивания, предвид „появяващите се разломни линии“ на европейския „Направи си сам“ пазар на дребно, които ще доведат до консолидации в идните години.

Големите акционери в Praktiker в момента са Donau Invest Beteiligungs GmbH, с малко под 10% и Maseltov Ltd – с 9.6%.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

Danko
11 юли 2013 - 15:05
1
Толкова за бурнорастящия европейски строителен пазар. Чудно е как досега оцеляха
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »