Холандската верига SPAR планира да навлезе в Близкия Изток

28 януари 2013 - 11:34 |   Прочетена (711) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Холандската търговска верига SPAR International планира да навлезе в Близкия Изток, като се стреми да има 30 магазина в региона до 2015 година, съобщи управителният директор на компанията пред Ройтерс.

Компанията, която има 12 000 магазина по света, ще открие осем магазина в Абу Даби, два в Катар и един в Ливан, до края на тази година, казва Гордън Кембъл пред агенцията.

SPAR планират и допълнителна експанзия в ОАЕ и ще се опитат да навлязат и в Саудитска Арабия и Оман, през идните три години.

„Нашият фокус ще е върху разнообразие от свежи храни и трайни и малотрайни стоки, като в по-големите магазини ще има и заведения със седящи места“.

В Обединените арабски емирства (ОАЕ), където чужденците многократно надвишават местното население, вече има доста чужди вериги, като Carrefour и Geant, както и местно развити марки, като Lulu, така че конкуренцията е доста интензивна. Но Кембъл коментира, че все още има простор за растеж.

„Където и да навлезем, казват, че пазарът бил преситен. В действителност, пазарът на храни винаги е в процес на еволюция, с нови идеи и концепции“, обяснява той.

Това с което SPAR ще се отличава е компактният размер, от 1800 кв.м на магазините. Другите вериги залагат на хипермаркети от 10 000 кв.м., казва Кембъл.

Холандската фирма си партнира с Abu Dhabi Cooperative Society, местна верига, при навлизането и експанзията си в Близкия Изток.

SPAR очакват бизнесът им в Близкия Изток да генерира приходи от над 1 милиард долара в срок от пет до десет години. Компанията очаква глобалният й оборот да е достигнал 43 милиарда долара през 2012, ръст от 4.5%.

Австрия и Норвегия са най-големите европейски пазари за компанията, от гледна точка на приходите, а Австралия, Китай и ЮАР са най-големите й пазари. До края на 2015 година компанията очаква оборотът й да нарасне над 50 милиарда долара.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »