Tesco изтегли продукти в Ирландия и Великобритания с наличие на конско месо

16 януари 2013 - 18:59 |   Прочетена (678) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Tesco Plc, най-голямата британска търговска верига, съобщи, че е изтеглила от продажба телешки продукти, след като тестове на Агенцията по безопасност на храните на Ирландия са показали наличието на конска ДНК.

Два замразени вида бъргъри с телешко, продавани от компанията в Обединеното кралство и Ирландия, са имали конска ДНК, призна компанията вчера в изявление на уебсайта си.

„Незабавно изтеглихме от продажба всички продукти от въпросния доставчик“, сочат от търговската верига.

Ирландските здравни власти съобщиха вчера, че около 37% от всички телешки бъргъри, които са изследвали в мащабна своя проверка, са имали конска ДНК, а 85% - свинска ДНК.

Тези с конската ДНК са произведени от цехове в Ирландия и Великобритания, сочи агенцията. Тя посочва Tesco като една от веригите, които са продавали въпросните продукти.

Алън Райли, изпълнителен директор на ирландската агенция, казва, че месото не съставлява здравен риск. Няма ясно обяснение за наличието на конската ДНК, обаче, сочи Райли.

„В Ирландия, не е част от културата ни да ядем конско, поради което не очакваме да го открием в сандвичите си“ – казва той.

„Има разрушителен ефект, тъй като хората не искат да мислят, че ядат конско и доверието към търговците е поставено под съмнение. А доверието към търговците се изгражда много по-трудно, отколкото се разрушава“, казва Мат Пайнър, аналитичен директор на Conlumino.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »