Производителят на Jim Beam привлича погледите на алкохолните гиганти

24 октомври 2011 - 14:30 |   Прочетена (734) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Бърбънът Jim Beam и коктейлите Skinnygirl може да убедят алкохолни гиганти, като Pernod-Ricard SA и Diageo да направят най-голямата сделка в алкохолния бизнес от 6 години насам, пише Блумбърг.

Beam Inc., алкохолната компания, която бе създадена тази година при разделянето на Fortune Brands Inc, вероятно би имала цена от 59 долара на акция при подобна транзакция, според Goldman Sachs Group Inc.

Това означава, че цялата стойност на базираната в Диърфийлд, Илинойс компания би била около 10,8 милиарда долара, включително нетния дълг, което би било най-голямата сделка в алкохолния сектор от 2005.

При положение, че продажбите на бърбън задминават тези на водка в САЩ, позицията на Beam, държащ една трета от този пазар, с марки като Jim Beam и Maker’s Mark може да привлекат Pernod, втората най-голяма дестилираща компания в Европа и Diageo, най-голямата алкохолна група в света, коментират от Davenport & Co. и Goldman Sachs.

Въпреки че дълговете на Pernod от 14,2 милиарда долара и дистрибуцията на текила марки от Diageo може да се окажат препятствия, според GFI Group Inc., Beam е апетитна хапка (или глътка) от пазара на бърбън, защото не е семейно контролирана компания, като производителя на Jack Daniel’s Brown-Forman.

“Beam е атрактивна за потенциални купувачи“ – коментира Алфредо Скиалаба от GFI Group – „Те имат много силна позиция в САЩ, който е най-печелившият пазар, така че ще са добра придобивка за глобалните играчи“

Fortune Brands, която бе събрала алкохолни марки, голф топки и домакински продукти като част от портфолиото си, реши през декември да се раздели на три компании, ход който най-големият й инвеститор – Уилиам Акман настояваше, че трябва да се направи, за да се повиши стойността за акционерите.

Подразделението за голф топки Titleist бе продадено тази година, а Beam и Fortune Brands Home & Security Inc се търгуват като отделни публични компании.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »