България изостава от Камбоджа и Зимбабве по качество на пътищата

09 октомври 2015 - 14:09 |   Прочетена (6796) |   Препоръчай (2) |   Коментари (1)

България е на 99-то място от общо 140 страни по качество на пътя. Това става ясно от доклада на Световния икономически форум за конкурентоспособността. С по-добри магистрали и шосета от българските са класирани страни като Камбоджа (94-то на място), Танзания (92-ро) и Ботсвана (71-во), съобщава в. „Сега".

Преди България, на 98-о място, е Зимбабве, а след нас на 100-тна позиция е Бурунди. Изостават още страни като Аржентина и Босна и Херцеговина. Но пък държави от бившия соцлагер като Хърватия (19), Естония (48), Унгария (58) и Армения (72) заемат доста по-предни позиции. Албания вече е на 52-ро място в тази класация.

Най-добрите пътища в света според доклада са в Обединените арабски емирства, следвани от Холандия. В Топ 10 с най-качествените шосета са още Швейцария, Португалия, Сингапур, Япония, Хонконг, Франция, Австрия и Тайван. Напред в класацията също така са Дания и Германия.

Любопитно е, че според доклада железопътните пътища у нас са много по-качествени от автомобилните въпреки лошия имидж на транспортните услуги в сектора. По жп линии сме на 49-о място, с което изпреварваме например Сърбия и Словения. На първо място е Швейцария. България заема 77-а позиция по отношение на пристанищната инфраструктура, а тази във въздушния транспорт е оценена на 84-то място.

За сметка на това България е значително по-напред по отношение на развитието на мобилните мрежи и услуги. България е на 38-о място по абонамент към мобилни оператори, а по фиксирани мрежи - на 42-ро.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

Nenko
09 октомври 2015 - 14:14
1
Абсурд... в Зимбабве управлява сенилен диктатор, а у нас хАсфалт паша
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »