Още 32 000 пътници ще могат да ползват метрото от 8 май

28 април 2015 - 08:21 |   Прочетена (1197) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Още 32 000 пътници ще ходят всеки ден на работа с метрото от 8 май. Тогава ще е готово разширението на подземната железница до Бизнес парка в столичният квартал „Младост” 4.

Отсечката ще има 3 метростанции. Първата спирка ще е пред магазин „Деница” и се нарича „Александър Малинов”.

Втората ще е пред хипермаркет „Хит” на кръстовището на улиците „Москов” и „Балан”, а общинарите са избрали за име „Акад. Александър Т. Балан”.

Последната станция ще е „Бизнес парк”, където до края на май ще е готов и паркинг за 110 коли. В началото на април общината пусна и отсечката до аерогарата.

Въпреки че разклоненията са две, един влак ще пътува към летището, а следващият - към Бизнес парка, а последната обща спирка преди разклонението е станция „Младост” 1.

Двата участъка струват 119 млн. евро и са финансирани по Оперативна програма „Транспорт”.

Според прогнозите на „Метрополитен” новите станции ще намалят замърсяването на въздуха с 11 000 т вредни емисии годишно, а шумът ще падне с 15%.

В момента се строи продължението на втората линия с още една станция до ул. „Сребърна”, която ще е готова през юни 2016 г. Още тази есен ще започне строителството на най-тежкия участък от третата линия на метрото - трасето от бул. „Янко Сакъзов” до кв. „Красно село”, който ще осигури връзката с другите две метролинии и ще обслужи някои от най-натоварените райони на столицата.

Стойността на проекта е около 800 млн. лева и включва 7.2 км ново трасе, 7 нови метростанции, изграждане на депо в кв. „Красно село” и доставка на 20 метровлака.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »