Павлова: Държавата е тук, държавата е на мястото си

12 март 2015 - 10:49 |   Прочетена (615) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Държавата е тук, държавата е на мястото си. Важното е да се обединим и да намерим начин да се синхронизираме и да работим заедно, а не да политиканстваме.

Този коментар направи пред депутати министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на изслушване за действията на държавата в бедствената ситуация от последните дни, предаде БГНЕС.

Поуките ще са много, тепърва предстои топенето на снеговете, очакваме свлачища и увеличаване на нивото на реките, призна Павлова. "За съжаление няколко души загубиха своя живот, тепърва ще се анализират щетите", каза тя. Поуките са пред нас, но в тази зала трябва да има обединение на усилията, за да се види какво би могло да се направи по-добре, призова тя.

Стотици хора бяха мобилизирани и още са мобилизирани, работят денонощно, не са почивали от дни, каза Павлова. Тя посочи, че са били мобилизирани допълнителни машини от цялата страна, работили са общо над 950 машини. "Не мога да допусна в тази зала да чуваме обвинения, че не работят и че държавата я няма. Стотици хора са на място в снежните преспи", настоя тя.

Още след обявения червен код в Кърджали е насочена допълнителна техника, посочи тя и обяви, че снеговалежът е бил над 58 литра на квадратен метър, което е довело до преспи между 1,5 и 3 метра, а мокрият сняг и счупените дървета изключително са затруднявали почистването на снега. Дори специализираните машини са били много затруднени и възпрепятствани от дърветата, каза тя.

"За един километър път трябваха над 2 или 3 часа, за да бъде почистен. Въпреки това се мобилизираха 360 души с резачки, за да могат дърветата да се изнасят, но преспите са над 2-3 метра и това много затрудни работата", каза Павлова. Тя обяви, че се е започнало с почистване на първокласните пътища, за да се осигури достъп до общинските центрове. Още на 8 март е осигурен пробив до областните центрове, каза тя и поясни, че става дума именно за пробив и предвижване на техника и лекарства, а не за възможност да се движат леки автомобили.

На 10 март е отворена цялата републиканска пътна мрежа, но в нито един момент преди това не е било допуснато по републикански пътища да няма възможност за транспортиране на лекарства и нуждаещи се граждани, подчерта Павлова. Тя обясни, че в Смолян ситуацията е била още по-тежка заради специфичния планински район. Били са прекъснати както електрозахранването, така и мобилните връзки и дори бензиностанциите не са могли да осигуряват на екипите гориво поради липса на ток.

"Чуваме критики, че държавата я няма - това не е вярно", категорична бе Павлова. След почистването на републиканската мрежа над 120 машини са били насочени към общинските центрове, за да помагат на общините за общинските пътища. "Преспите са над 3 метра, навяванията са огромни, съчетано с огромния сняг, множеството дървета и липсата на енергия, създава предпоставки за невъзможност с магическата пръчка да се изчистят нещата", каза Павлова.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »