Лиляна Павлова: Финансовият ресурс за ВиК сектора трябва да бъде запазен

25 ноември 2013 - 09:18 |   Прочетена (595) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Намален е финансовият ресурс за ВиК сектора за следващия програмен период и считаме, че това е грешна позиция. Това казва в интервю пред Агенция „Фокус” Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов и народен представител в 42-рото Народно събрание.

По думите й, ако в този програмен период, по приоритетната ос за водната инфраструктура инвестициите са 2 милиарда лева, за следващия програмен период парите за 2014 - 2020 са намалени на 1.5 милиарда общо.

По думите на Павлова, решение на Министерски съвет е как ще бъде направено разпределението на общата сума пари между тематичните области.

„Тогава, когато те го направиха, беше взето решение, за мое голямо съжаление, да се намалят парите и по оперативна програма „Региони в растеж”. Това е първото огромно притеснение, което изразяваме, защото бюджетът за България е увеличен, макар и с малко, но преразпределението му вътре между програмите, за нас лично, не е направено по най-добрия начин от Министерски съвет”, казва Павлова.

 Необходимо е като минимум да се запази поне това ниво на евросредства за водния сектор, което е било досега – смята тя.

„Поне като минимум да се запази, въпреки, че би следвало и би могло то да се увеличи. Ако не може да се увеличи, ако приемем преразпределението, поне трябва да се запази същият обем. Не е нормално в нов програмен период, при увеличен ресурс за България, ние да намаляваме парите и то за така критичната ни водна инфраструктура. Още повече, че държавният бюджет очевидно, че няма как да отдели такъв ресурс. Това е едното ни притеснение. Второто ни притеснение, което го има и като притеснение, дори от самата Европейска комисия в коментарите, които тя дава по договора за партньорство казва: Защо България изчислява грешно? Вие грешно изчислявате базата, на която стъпвате. Имате 7 млрд., които трябва да разпределите, а вие преразпределяте 6.5 млрд. Изчислявате на по-малка основа, без техническа помощ и по текущи цени, а те трябва да бъдат индексирани за периода до 2020 г.” И ние не веднъж казахме, че сегашният екип, който се занимава с това, прави тази грешка”, казва Лиляна Павлова.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »