85 милиона лева ще струва отсечката на метрото до Бизнес парка

21 февруари 2013 - 19:20 |   Прочетена (830) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Отсечката по разширението на първия лъч на метрото, до Бизнес парка, ще се строи от две обединения, а цената на изграждането й ще е доста под индикативната стойност от 110 милиона – малко над 85 милиона лева, предава вестник „Капитал“.

Класирането на участниците в търга бе официално обявено. Отсечката е последната, която ще се изгражда с пари по ОП „Транспорт“ през настоящия програмен период. Тя е изцяло подземна, с дължина 2620 метра и три метростанции.

Включващото "Джи Пи груп", "Станилов", "Инженеринг груп 04" и "БИАС-М" -Обединение "Метро Билд Младост", ще изпълни участък с дължина от 1550 м за 53.9 милиона лева без ДДС.

Проектът предвижда в тази част  строителството на две метростанции - една до кръстовището на бул. "Александър Малинов" и бул. "Андрей Ляпчев" и една зад хипермаркет "Хит".

Останалата част - 1070 м, и една спирка при кръстовището при околовръстното шосе и ул. "Самар" ще бъдат изградени от обединение "Геометро Б.П.", съставено от "Геотехмин", "Геострой" и "Метропроект България", а стойността му е 31.5 милиона лева без ДДС. Изпълнителят на тази отсечка ще трябва да изгради и подземен паркинг над крайната станция с капацитет от 80 автомобила.

В обявения през ноември 2012 г. търг за изпълнители участваха девет компании и обединения, повечето познати от предните поръчки на "Метрополитен". По-голям интерес сред фирмите предизвика втората, по-лесна отсечка, където офертите бяха шест, а ценовите предложения варираха от 31.5 милиона до 57 милиона лева.

За по-дългия участък се състезаваха трима и там предлаганите цени не бяха с фрапираща разлика - от 53.9 милиона до 57.9 милиона лева. Според критериите за оценка на участниците именно цената имаше най-голяма тежест - 55 точки. Останалата тежест се разделяше между техническата оферта и проектното предложение.

Според предварително обявените планове на "Метрополитен" изграждането на отсечката трябва да започне през март и да приключи заедно с разширението на градската железница до летище София - през пролетта на 2015 г.

Изграждането на метрото до втория терминал на аерогарата започна през миналия ноември. Там изпълнителите са обединенията "Станилов – Метропроект" с водещ партньор "Станилов", "Метро Дружба" (водещ е "Трейс груп холд") и консорциумът "Метро Сифер" (с водещ "Сиенит"). Изграждането на този участък ще струва 136 милиона лева, като и за него средствата са осигурени от оперативна програма "Транспорт".

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

Суверенът
21 февруари 2013 - 19:44
1
Много скъпо излиза всеки метър.
Пак популиски ход на вече отиващото си правителство.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »