Над 40 служители на „Софийска вода” са работили по голямата авария през уикенда

09 януари 2012 - 16:27 |   Прочетена (478) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Над 40 служители на „Софийска вода” работиха две денонощия, за да отстранят сериозна авария на стратегически водопровод с диаметър 1.5 метра и да възстановят услугата за клиентите си, съобщиха от компанията.

Повредата засегна водоподаването през почивните дни на близо 200 000 софиянци. Водопроводът, който захранва с питейна вода цялата западна част на София, аварира в следобедните часове на 7 януари 2012 г. (събота). За последните 3 години подобен инцидент с толкова голям мащаб по брой засегнати клиенти не се е случвал в столицата.
Следствие на аварията бяха засегнати клиентите на „Софийска вода” в кварталите „Бояна”, „Люлин“ , „Павлово”, „Горна баня”, „Княжево”, „Манастирски ливади – запад” и „Овча купел”, „Суходол”, „Филиповци”, „Красна поляна”, „Западен парк”, „Факултета”. Първите, които останаха без вода, бяха кварталите, директно захранвани от водопровода – части от „Бъкстон”, „Павлово”, „Бояна”, „Княжево”, „Горна Баня” и „Овча купел”. При останалите квартали, които черпят вода чрез резервоари, свързани към магистралния водопровод, безводието настъпва едва в неделя, когато нивата на резервоарите спадат драстично.
Аварийните екипи на „Софийска вода” реагират своевременно въпреки тежките метеорологични условия.

Няколко часа след първия подаден сигнал те вече са изолирали шесткилометров участък от тръбата и достигат до мястото на повредата. През следващите 8 часа цялостта на връзката е възстановена и още в обедните часове на 8 януари 2012г. (неделя) започва поетапното възстановяване на водоподаването. На 12-тия час от инцидента „Софийска вода” осигурява алтернативно водоснабдяване чрез водоноски в засегнатите райони. Междувременно телефонният център на компанията и сайтът на дружеството предоставяха непрекъснато актуализирана информация по развитието на ремонтните дейности.

След пуска на водоподаването първо водата достига до клиентите в кварталите, които се захранват директно от ключовия водопровод. За останалата част от засегнатите райони, като западните части на града, захранвани от резервоари, е необходимо повече технологично време, за да се повиши нивото на водата и да достигне до клиентите в късните часове на неделя вечерта.

Практиката показва, че възстановяването на водоподаването винаги крие рискове от последващи повреди. Часове след подаването на вода по ремонтирания през почивните дни водопровод и в други два негови участъка възникнаха по-малки аварии, които „Софийска вода” успя да отстрани още в рамките на неделния ден, обясняват от компанията.

По отстраняването на тежката авария през почивните дни денонощно работиха над 40 служители на „Софийска вода”, както и цялото ръководство на компанията. Аварийните екипи са в готовност да реагират, в случай че сериозната повреда стане причина за нов последващ инцидент, коментират от дружеството.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »