1 към 3,5 милиона е шансът за шестица с един фиш

15 ноември 2012 - 11:01 |   Прочетена (831) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

При близо 14 милиона комбинации в тото, от които може да изберете 6 числа от 49 шансът да се удари джакпотът с един четворен фиш е 1 към 3,5 милиона. Това изчисли математикът проф. Михаил Константинов по БНТ във връзка с рекордно натрупания джакпот от над 8 милиона лева във второ теглене на играта 6 от 49 на Българския спортен тотализатор.

Това е индивидуалният шанс за всеки човек, той е математически шанс, който не зависи от натрупания джакпот, добави Константинов, цитиран от БГНЕС. Математикът прогнозира, че  шансът да падне джакпотът тази вечер е 25%.  Според него да се пуска пълна комбинация в играта не е удачният вариант.

"Ако има комбинация от 7 числа, тогава 7 пъти се увеличава шансът. За една комбинация в случая се раздават 8,5 млн. лева, а комбинациите са 14 милиона. Средният български тотаджия ще загуби в случая по 9 стотинки на комбинация, ако не спечели", разясни проф. Константинов.

Той посочи и че падането на джакпота зависи само от някоя от подадените комбинации.

"В някои случаи хората прегарят, случайните играчи два -три пъти като не улучат, се отказват. И тогава пада джакпотът, това се е случвало няколко пъти в историята на тотализатора", каза проф. Константинов.

 Запитан дали е възможно едни и същи числа да се паднат в два поредни тиража, математикът отговори, че топките нямат памет.

"Какво се е паднало в миналия тираж няма никакво значение за това какво ще се падне сега. Топките се подменят за всеки тираж. Това, че някои числа излизат по-рядко или други по-често, е в рамките на статистиката само", обясни проф. Константинов.

Той призова човека, който спечели 8,5 млн. лева, да дари голяма част от сумата. "На никой българин не му трябват 8 милиона. Много пари носят нещастие", подчерта проф. Константинов.

За това, че много хора пускат комбинации от числа, свързани с рождени дни, някои паметни дати за тях, математикът коментира, че това няма никакво значение.

"Например комбинацията 1, 2, 3, 4, 5, 6, е също толкова вероятно да се падне, колкото и всяка друга комбинация. Когато играете за джакпота, няма значение какви числа ще напишете, няма стратегия", заяви още математикът.

По повод мнението на много българи, че такива суми се разпределят по "втория начин", за манипулация на топките и за това дали е по-добре топките да се теглят от компютърна програма, проф. Константинов каза, че не би трябвало да има предпочитания за такова теглене на топките.

"Аз съм против теория на конспирацията, това е теория как все някой ни лъже. За да има такава конспирация, твърде много хора трябва да са замесени. Не смятам, че се правят в момента шашми в тотото", каза той.

В телевизионното студио професорът прогнозира едно от числата на печелившата комбинация - 37.

Освен рекордният джакпот във второ теглене на играта 6 от 49, който се очаква да достигне почти 8,5 млн. лв., не е за пренебрегване и джакпотът в първо теглене.  В 91-вия тираж натрупаната сума вече е 750 000 лева.

БНТ ще предава пряко тегленето на печелившите числа, веднага след централната емисия "Новини" от 20.30 часа тази вечер.

На всеки тотопункт ще бъде обявено до кога ще се приемат фишове днес, но работното време ще е удължено, се посочва на сайта на Тотализатора.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »