Мадрид и Барселона се конкурират за проекта Евро Лас Вегас

04 април 2012 - 09:15 |   Прочетена (908) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Най-големите испански градове Мадрид и Барселона се конкурират за проекта Евро Лас Вегас - огромен комплекс за развлечения, който те се надяват да реши финансовите им проблеми в период на сериозна икономическа криза, информира ДПА.

Зад проекта стои американският магнат Шелдън Аделсън, собственик на казина в Лас Вегас, Макао и Сингапур. Той е на 78 години и списание "Форбс" определя богатството му на почти 25 милиарда долара. Сега Аделсън търси къде да се установи в Европа.

Неговата европейска визия за Лас Вегас включва 12 хотелски комплекса с общо 36 000 стаи, шест казина и 1065 маси с рулетки, 18 000 игрални автомата, както и няколко голф игрища, според испански представители. Ще има също така търговски центрове, центрове за конференции, театри и съпътстващите ги услуги, като общата територия ще бъде 1000 хектара.

Проектът, който ще се осъществява на няколко етапа, се очаква да налее не по-малко от почти 20 милиарда евро (26 милиарда долара) в града, който ще го приюти до 2022 година.

Най-големият южноевропейски комплекс за конференции и забавления ще създаде 260 000 преки и непреки работни места, според цифрите, цитирани от испанските медии.

Тези данни са музика за ушите на испанците, чиято страна е затънала в най-жестоката си икономическа криза от десетилетия. Очаква се икономиката да се свие с почти 2 процента тази година, а безработицата скочи до 23 процента. Американските инвеститори обаче няма просто да залеят Мадрид или Барселона с пари. Те поставят строги условия за инвестицията си, включително освобождаване от данъчно облагане и плащане на социални осигуровки, законодателни промени, които да позволят по-гъвкави трудови договори и по-лесно получаване на разрешителни за работа от чужденци.

От Испания дори ще бъде поискано да облекчи законите си за ограничаване на тютюнопушенето и да бъде позволено на хората да пушат в казината.

Мадрид и Барселона са изпратили делегации в Лас Вегас през последните няколко дни, за да представят предимствата на градовете си.

Барселона подчертава добрите си пътни връзки и наличието на пристанище, където пристигат 2,6 милиона туристи годишно с круизни кораби.

Мястото, което се предлага от втория по големина испански град обаче, е близо до летището и вероятно правилата за авиационна сигурност няма да позволят изграждането на небостъргачи там.

Този недостатък може да наклони везните към Мадрид, отбелязват изданията. Испанската столица предлага предимствата на най-всеобхватните въздушни връзки в света, либерална икономическа политика и богати туристи. Посетителите на Мадрид харчат средно 158 евро дневно, което е два пъти повече, отколкото за цялата страна.

Един от двата района, които се обсъждат, обаче включва най-голямото градско сметище, което едва ли е подходяща обкръжаваща среда за луксозен комплекс за забавления.

Корпорацията Лас Вегас сендс (Las Vegas Sands Corporation) на Аделсън е много близо до взимането на решение, посочи главният изпълнителен директор Майкъл Ливън. Строителството на комплекса би могло да започне не по-късно от лятото, но не всички в Испания са ентусиазирани.

Природозащитници и млади протестиращи срещу системата са обединили сили в платформа, насочена срещу проекта. Говорител на платформата заяви, че докато другите страни инвестират в иновации, проекти като този помагат на Испания да запази положението си на "страна на сервитьори и проститутки."

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »