Политическата криза в Италия изплаши финансовите пазари

29 май 2018 - 23:06 |   Прочетена (5831) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Политическата криза в Италия изплаши финансовите пазари във вторник, след като управителят на централната банка на страната предупреди, че Рим е на път да изгуби завоюваното с много труд доверие на инвеститорите. Акциите на континента, както и тези в САЩ отчетоха понижения, а трейдърите залагат на това кои европейски банки ще успеят да се справят с евентуална нова криза в еврозоната.

Най-силно засегнати са италианските банки, като акциите на най-голямата финансова институция в страната, UniCredit, паднаха с 5.6%. Испанската Santander също бе силно засегната – акциите й се понижиха с 5.4%. Тези на френската BNP Paribas поевтиняха с 4.5%, а на германската Commerzbank – с 4%.

Продължаващата вече месец криза на Апенините се пренесе за пръв път и зад океана, като финансовият подиндекс на S&P отчиташе спад от 3.6% по средата на търговската сесия, като JPMorgan, Citigroup и Bank of America, губят по над 4%.

„Доста изнервящо е. Досега акциите не бяха засегнати, но ефектът вече се разпростира“ – коментира Йенс Нордвиг, директор на аналитичната фирма Exante Data. „В доста колеблива ситуация сме.“

Глобалните разпродажби идват в момент, когато италианската политическа класа не успява да намери стабилен път към нови избори, след като президентът на страната Серджо Матарела, наложи вето на избора на евроскептик финансов министър, от формиращото се правителство между две популистки партии, което доведе до колапс на новата коалиция през уикенда.

Карло Котарели, бивш чиновник от МВФ, оперделен за служебен премиер, трябваше да представи списък с министри пред Матарела във вторник вечер, но напусна двореца Квиринал без да направи изявление, в очевиден знак, че има проблем в излъчването на администрацията от технократи.

Това може да предизвика избори незабавно, вместо доста по-организиран изборен процес през есента.

Пазарното отражение на кризата бе видимо най-вече при 2-годишните ДЦК, които са силно чувствителни на политически рискове. Доходността им се покачи над 2% за първи път от 2013, достигайки 2.69%, ръст от 1.8 процентни пункта, спрямо нивата на затваряне от вчера.

Резкият скок в доходността бе най-високият на дневна база, откакто Ройтерс води статистика през 1996, задминавайки дори ръстовете по време на кризата в еврозоната и по време на глобалната финансова криза.

Не помогна и изказването на управителя на централната банка, Игнасио Виско, които са необичайни за институция, която рядко се намесва в политиката. „Правилата на играта могат да бъдат дебатирани, дори критикувани, те със сигурност могат да бъдат подобрени. Въпреки това, не можем да не уважаваме конституционните ограничения: защитата на спестяванията, поддържането на баланса и уважаване на договорите“.

Етикети:

Реклама

Коментари »

ивайло стоянов андонов 19-12-1973
20 ноември 2019 - 12:40
1
Внимание

ПИРАМИДАТА ЕЛАНА.net те чака !
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »