Най-големите гръцки банки ще изгубят 15.5 милиарда евро при нова криза

06 май 2018 - 13:39 |   Прочетена (3100) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Най-големите четири гръцки банки ще изгубят около 15.5 милиарда евро от капитала си до 2020 година, или 9 процентни пункта от капитала им, при крайния сценарий на икономическо развитие, показват резултатите от стрес-тестовете на ЕЦБ, оповестени в събота.

Проверката на „здравословното състояние“, насочена към разкриването на потенциални капиталови дупки, преди излизането на Атина от спасителния план за 86 милиарда евро през август, бе проведена отделно от стрес-тестовете за останалите банки от еврозоната.

Резултатите от тестовете на останалите банки от еврозоната ще бъдат публикувани в ранния ноември.

Стрес-тестовете на ЕЦБ на четирите големи гръцки банки - Piraeus, NBG, Eurobank и Alpha — бяха направени по-рано, за да позволят време, за покриване на възможни капиталови дупки.

Сред въпросните банки, Alpha Bank се представя най-добре, като съотношението й CET1 би паднало с 8.56 процентни пункта, до 9.69 процента, при най-негативния сценарий.

За Eurobank, банката-майка на българската Пощенска, спадът би бил с 8.68%, до 6.75%, с 9.56 процентни пункта, дo 6.92 процента за National Bank of Greece и с  8.95 процентни пункта, до 5.90 percent за Piraeus Bank.

Според ЕЦБ, проверката не е тест „минавам или не“, тъй като не е поставен предварително определен капиталов праг, който да предизвика нуждата от рекапитализиране.

„Всяко решение за рекапитализиране ще бъде взето на индивидуална база, след като се определи ситуацията за всяка банка, в светлината на резултатите от стрес-тестовете и цялата останала нужна надзорна информация“.

Гръцките банки бяха рекапитализирани три пъти, след експлоадирането на дълговата криза през 2010, но все още носят бремето на лоши кредити от 96 милиарда евро. Банките се ангажираха да намалят тази тежест до 65 милиарда до 2019.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »