Десетилетният цикъл на понижение на лихвите в САЩ свърши

20 февруари 2018 - 08:41 |   Прочетена (1614) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Сбогувайте се с „бичата ера“ на пазара на облигации, защото пазарите навлизат във фаза, която не сме виждали от 72 години: цикъл на покачвания на лихвите.

„36-годишният цикъл на падащи лихви, по наше мнение, свърши.“ – коментира в ефира на бизнес телевизията CNBC Луис Ямада, управителен директор на Louise Yamada Technical Research Advisors.

От рекордните за всички времена 15.84% през септември 1981 година, доходностите по 10-годишния щатски дълг стабилно се понижаваха. Те стигнаха дъно от 1.36% през юли 2016 година. Оттогава, обаче, изглежда очевидно, че тенденцията към спад е нарушена.

Следващият тест за лихвите ще е 3-процентовото ниво. Когато това се случи, ще имаме потвърждение, че дъното е било достигнато и отминато, коментира Ямада.

„Очакваме пресичането на 3-процентовата линия, и това, от дългосрочна перспектива, определя началото на нов цикъл на повишения, какъвто не сме виждали от 1946 година“.

Циклите при лихвените равнища са дълги, типично простиращи се от 22 до 37 години. Новият цикъл може да трае поне две десетилетия, като ще доведе до цял нов клас инвеститори, коментира тя.

Движението към 3-процентовото ниво изглежда вероятно още това тримесечие, счита Ямада, особено с нарастването на очакванията Фед да е агресивен в овладяването на инфлацията.

През 2018 година се очакват поне три повишения на лихвата по федералните фондове, първата от които вероятно ще дойде по време на мартенското събиране на централната банка. Шансовете за повишение с 25 базисни пункта по време на въпросното заседание се оценяват на 83%, ако се базираме на нивата на фючърсите на CME Group.

Вероятността за повишаването на лихвите тази година нарасна с връщането на инфлацията в икономиката. Цените и на потребител и на производител в САЩ отчетоха повишения през януари.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »