Арбитражът в Стокхолм присъди 1.7 млрд. долара за Газпром, по делото срещу Нафтогаз

01 юли 2017 - 08:13 |   Прочетена (2909) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Арбитражният съд в шведската столица Стокхолм присъди 1.7 млрд. долара на "Газпром", по делото срещу украинската "Нафтогаз". Руският гигант обаче има намерение да обжалва сумата, става ясно от пресконференция на ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

Според него аргументите на съдиите не са достатъчни, посочва ТАСС. Руската компания ще обжалва решението пред Апелативния съд на Швеция, допълва агенцията.

"Газпром" и "Нафтогаз" заведоха насрещни искове в Арбитражния съд в Швеция на стойност милиарди долари. През май институцията отмени клаузата "take or pay", която е традиционна в руските енергийни договори, както и забраната за реекспорт.

В началото на годината "Газпром" изпрати сметка на Украйна за 5.31 млрд. долара по силата на договора и клаузата "take or pay", която предвижда закупуването на определените в договора количества природен газ. Украйна не купува газ директно от "Газпром" от ноември 2015 година.

На базата на това решение от "Нафтогаз" са убедени, че не дължат нищо на руската компания. От украинската компания посочват, че в решението на Стокхолмския съд не е посочена сума за плащане.

"Газпром" ще поиска от украинското правителство да защити направените от руската компания инвестиции в страната по силата на междуправителствено споразумение от 1998 година. Тогава двете страни подписаха споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, припомни Милер.

На базата на този документ газовият гигант ще поиска от кабинета да отстрани нарушенията.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »