БНБ подготвя мерки срещу лошите кредити

24 май 2017 - 16:56 |   Прочетена (2624) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

БНБ разработва комплексни мерки, които ще създадат условия да спадне делът на необслужваните кредити в банковата система. Това се разбра от изказването на управителя на централната банка Димитър Радев пред Асоциацията на банките в България, която днес отбелязва 25 години от създаването й.

Радев допълва, че тези мерки включват увеличение на провизиите, повишено отписване на несъбираеми кредити, усъвършенстване оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни.

По-рано днес БНБ разпростани доклада на МВФ, след извършения преглед на финансовата стабилност в България. Една от препоръките в него е тъкмо да се работи за свиване дела на необслужваните кредити, който в момента е около 17%.

"Имаме определен напредък, но много повече предстои да бъде направено. И това е, върху което се концентрираме в момента", обобщи резултатите от проверката Радев.

Той допълни, че другите непосредствени акценти в работата на БНБ в момента включват това да следи стриктното изпълнение на мерките, които бяха набелязани за няколко банки, след като миналото лято приключи проверката на активите и стрес тестовете им. Основно препоръките бяха към ПИБ и Инвестбанк.

Радев обявява пред асоциацията, цитиран от пресцентъра си, и че се довършва планът за по-нататъшно подобряване на работата на банковия надзор. Този въпрос също е сред препоръките на МВФ.

"Това е продължение на плана, който изпълнявахме през последните близо две години, и чието изпълнение даде добри резултати. Новите акценти са: вътрешните регулации, информационните системи и увеличение на ресурсите, включително назначаване на предвидените в оригиналния план допълнително хора, което за съжаление става по-бавно, отколкото очаквахме", обяснява управителят на централната банка.

Той посочва и че продължава привеждането на регулаторната рамка в пълно съответствие с европейското законодателство. Това включва изцяло нов закон за платежните услуги и платежните системи, с който наред с другото се повишават изискванията по отношение на сигурността на плащанията по електронен път и в интернет.


Радев допълва, че разбира колко усилия са нужни на банките в момента да работят ефективно при намаленото търсене на кредити на фона на ниските лихви. Подчертава, че управлението на кредитния риск и разходните политики ще бъде все по-актуална тема и поради перспективата да станем свидетели на нов възходящ лихвен цикъл, следвайки глобалните тенденции и очаквайки рано или късно такъв процес в еврозоната.

В коментар след изводите на МВФ финансовият министър Владислав Горанов, отново пред Асоциацията на банките, подчерта, че споделя мнението на фонда, че има още какво да се направи по отношение на подобряването на доверието към финансовата система. "Но сме удовлетворени от извода, че имаме стабилна и добре капитализирана банкова система", посочи той.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »