Съдът глоби главния архитект на София, заради отказ да допусне небостъргач върху градинка

23 май 2017 - 09:46 |   Прочетена (2780) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков съобщи, че Върховният административен съд го е глобил с 1000 лв., защото е спрял проект за изграждане на 44-етажна сграда на столичния бул. "България". Строително-инвестиционната компания НИКМИ, която изгражда "Милениум Център" на булевард Витоша, има намерение да построи небостъргач на ъгъла с бул. "Петко Ю. Тодоров", пише онлайн изданието gradat.bg.

"Там става въпрос за едно изключително интересно решение на съда, с което Общият устройствен план (ОУП) на София, който по закон е необжалваем, отпада за конкретния имот. С ОУП от 2009 г. теренът е включен в зелената система и е с режим Тго - терени на локални градини и озеленяване. С решението на съда ме задължават да допусна изграждането на 44-етажна сграда с показатели като в Смесена многофункционална зона (СМФ). Задължават ме да изпълня ОУП от 2007 г., където парцелът е отреден за зона за обществено обслужване", обясни арх. Здравков при представяне на отчета си по повод една година на поста главен архитект.

По думите му в случая се стъпва на "спорната" разпоредба на параграф 2, алинея 9 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за устройството и застрояването на Столична община. А именно:
"при изработване на подробен устройствен план за преструктуриране на съществуващи производствени и обслужващи зони, при спазване на санитарно-хигиенните изисквания може да се допусне прилагане на параметрите за застрояване и функциите на смесените многофункционални зони".

"Тоест, инвеститорите настояват да ползват поредица от вратички в нормативната уредба, за да постигнат високо застрояване. Тъй като вече има влязло в сила съдебно решение, ги задължих да си преработят проектната документация в съответствие с влезлите в сила общи планове. През имота минава подземна инфраструктура, има повече от 12 дървета на мястото, за които има изискване за гласуване през общинската комисия по екология", каза Здравков.

Той допълни, че е имал поредица от срещи с инвеститорите, при които те категорично са отказали да преработят проектната документация.

"В момента съм в ситуация, в която ВАС ми наложи глоба от 1000 лв. за неспазване на съдебното решение. Аз обжалвам глобата и считам, че не мога да изпълня съдебно решение, което ме кара да извърша закононарушение", каза арх. Здравков. И завърши, че инвеститорът не желае да внесе ново предложение за промяна в градоустройството, а настоява да се процедира предложението му от 2007 г., което е в противоречие със сегашния ОУП на София.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »