Нов №3 на банковия пазар в България

04 януари 2017 - 20:22 |   Прочетена (2709) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

След финализирането на сделката за покупката на ОББ в България ще има нова банка на трето място, която ще измести ПИБ в класацията по големина на активите. В последния работен ден от 2016 г. Белгийската група КВС, която в България е собственик на Сибанк, обяви, че покупката на ОББ е вече договорена с гръцкия й собственик NBG.

Новата банка, която ще обедини ОББ и Сибанк, ще бъде третата най-голяма по обем на активите с 5.1 млрд. лв. след Уникредит Булбанк (9.2 млрд. лв.) и Банка ДСК (5.9 млрд. лв.).

КВС договори за 610 млн. евро покупката както на банката, така и на лизинговото дружество "Интерлийз". От съвместна пресконференция на двете страни се разбра и че обект на сделката са

30% дял на ОББ в животозастрахователното дружество "ОББ-Метлайф", съобщава "Капитал". "ОББ-Метлайф" е на пето място по пазарен дял.

"Има значителна разлика между това да бъдеш играч на пазара и да бъдеш важен играч на пазара, какъвто предстои да станем", заяви Йохан Тийс, главен изпълнителен директор на "КВС груп".

Изданието посочва, че заради дългия процес по одобряване на сделката от регуторните органи и консолидацията в дейността на двете банки, реално за клиентите ще има различия в обслужването чак към края на 2018 г.

По оценка на Петър Андронов, изпълнителен директор на Сибанк, не само за новата банка, но и като цяло за системата, ще се върви към свиване в броя на офисите.

Очаква се новата банка да носи името на една от двете в момента.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »