Рядка банкнота от 5 лири бе открита в коледна картичка

03 януари 2017 - 15:05 |   Прочетена (2817) |   Препоръчай (3) |   Коментари (0)

Рядка банкнота от 5 лири, със стойност десетки хиляди пъти над номинала й, бе открита в коледна картичка.

Банкнотата е една от едва четирите, гравирани с лика на Джейн Остин, всяка с различен цитат от някой от романите на писателката.

Те са работа на Греъм Шорт, британски творец, специалист по миниатюрните гравюри, в проект създаден от галерията Tony Huggins-Haig в Шотландия.

Банкнотите са част от честванията на 200-годишнината от смъртта на писателката, които ще се проведат по-късно тази година.

Самият Хъгинс-Хейг, в интервю за CNBC, заяви, че “банкнотите са почти като златния билет на Уили Уонка”.

Петачките, въпреки ниската си номинална стойност, може да се окажат в джоба на всеки и са важни, като средство “изкуството да слезе при хората” - допълни той.

Четирите банкноти бяха разпространени тайно в Обединеното кралство в началото на декември. Те са били похарчени в малки местни бизнеси.

 

Откритата банкнота е втората, намерена досега. Била е в коледна картичка. Всичко, което се знае е, че получателят /ката й е човек, който “в момента получава образованието си”.

Първата банкнота се появи в кафене в южен Уелс. И двамата получатели са пожелали да останат анонимни, но са заявили, че ще запазят петачките и не възнамеряват да ги продават.

Хъгинс - Хейг обяснява, че творбите на Шорт обикновено се котират между 50 000 и 100 000 лири. По негови изчисления банкнотите струват не по-малко от 20 000 лири. Всеки, който открие някоя от тях може да се свърже с галерията, казва Хъгинс-Хейг.

Култовата авторка от 19 век Джейн Остин е на път трайно да бъде свързана с британската лира, като ликът й ще се появи на новите банкноти от 10 лири, които ще влязат в обращение през лятото на тази година.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »